Fantazja 18-latka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników upiec biszkopt( białka ubić z cukrem, dodać żółtka, wodę, i mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao). Po ostygnięciu przekroić go na 3 części.Przekrojone placki nasączyć ponczem.
2.Masa: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i cały czas ubijając dodawać masło, przesiane kakao i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Na koniec ubijania dodać spirytus. Masę podzielić na 3 części.
3.Przekładanie:
Przkładać w następującej kolejności: biszkopt-masa czekoladowa-rodzynki z orzechami i kawałkami brzoskwiń-biszkopt-masa czekoladowa-orzechy i rodzynki-biszkopt.
Pozostałą częścią kremu posmarować wierzch tortu i boki.
4.Dekoracja:
Boki obsypać orzechami, a na wierzchu ułożyć dekorację z migdałów, połówek brzoskwiń rodzynek i startych wiórek czekolady. Tak przygotowany tort schłodzić w lodówce.
Porady
Tort najlepiej upiec dzień wcześniej.
Doskonale smakuje też w wersji z malinami.
Komentarze