fantazja 18-latka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

ten tort upiekłam na osiemnastkę brata, wszyscy jego koledzy byli zachwyceni

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopt: 8 jaj,13 łyżek cukru,4 łyżki wody,10 łyżek mąki tortowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej,3 łyżki kakao,1 łyżka proszku do pieczenia
    Masa:3 kostki masła,1/2 szkl. cukru,4 jaja,2 tabliczki gorzkiej czekolady,5 łyżek kakao.8 łyżek spirytusu
    Ponadto: 1 szkl. grubo skrojonych orzechówwłoskich, 1/2 szkl. rodzynek, puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Fantazja 18-latka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników upiec biszkopt( białka ubić z cukrem, dodać żółtka, wodę, i mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao). Po ostygnięciu przekroić go na 3 części.Przekrojone placki nasączyć ponczem.
  • 2. Masa: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i cały czas ubijając dodawać masło, przesiane kakao i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Na koniec ubijania dodać spirytus. Masę podzielić na 3 części.
  • 3. Przekładanie:
    Przkładać w następującej kolejności: biszkopt-masa czekoladowa-rodzynki z orzechami i kawałkami brzoskwiń-biszkopt-masa czekoladowa-orzechy i rodzynki-biszkopt.
    Pozostałą częścią kremu posmarować wierzch tortu i boki.
  • 4. Dekoracja:
    Boki obsypać orzechami, a na wierzchu ułożyć dekorację z migdałów, połówek brzoskwiń rodzynek i startych wiórek czekolady. Tak przygotowany tort schłodzić w lodówce.

Porady

Tort najlepiej upiec dzień wcześniej. Doskonale smakuje też w wersji z malinami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Brzoskwinie Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Urodziny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować