Brzoskwiniowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta:
Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 15 min.Odsączyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i obtoczyć w mące.Białka ubić mikserem,dodać cukier i żółtka.Ubić na gęstą, puszystą masę, następnie stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bakaliami.Ciasto wylać na natłuszczoną blachę i piec w temperaturze 180 stopni ok. 40 min.
2.Wykonanie kremu:
Brzoskwinie odsączyć na sitku.W 1 szkl. wody rozprowadzić budyń z żółtkami.Syrop z brzoskwiń zagotować z cukrem.Do wrzącego syropu wlać rozprowadzony budyń i gotować na małym ogniu przez ok. 5 min, cały czas mieszając.Następnie masę ostudzić.Masło utrzeć do białości.Następnie dodawać po trochę zimnego budyniu.Utrzeć na gładki, puszysty krem.
3.Wykonanie ponczu:
Do gorącej przegotowanej wody dodać cukier i sok z cytryny, po ostudzeniu dodać spirytus.
Przekładać:
Ciasto-połowa kremu-skropione od strony biszkoptu ponczem delicje-połowa kremu-cząstki brzoskwiń-tężejące galaretki
Komentarze