Fale Dunaju z musem borówkowym pod kokosową chmurką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min

Klasyczne, znane chyba wszystkim ciasto w nowej odsłonie. Polecam!

  • 50 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto:
    6 jajek
    2 i 1/3 szklanki mąki
    1 i ½ szklanki cukru
    ¼ szklanki oleju
    350g margaryny
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    3 łyżki mleka
    3 łyżki kokosu
    250g borówek – mogą być mrożone

    Mus borówkowy:
    2 galaretki owoce leśne każda na 500ml wody
    300g borówek

    Masa śmietanowa:
    330 ml śmietany 30%
    4 łyżki drobnych wiórek kokosowych
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Mus Musy

Fale dunaju z musem borówkowym pod kokosową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dokładać po jednym jajku, wlać olej. Cały czas miksując wsypywać partiami przesianą mąkę z proszkiem. Ucierać krótko, tylko do powstania gładkiej i jednolitej masy. Podzielić ją na dwie części. Do pierwszej dodać kokos, do drugiej mleko i kakao. Oba ciasto zmiksować. Wyłożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Posypać owocami. Piec ok. 40 – 50 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka. Ostudzić.
  • 2. Mus borówkowy: Obie galaretki rozpuścić w 500ml wrzącej wody. Do zimnej galaretki wsypać borówki, zmiksować na mus. Tężejący wyłożyć na ciasto.
  • 3. Masa śmietanowa: Żelatynę zalać 2 łyżkami wody. Następnie rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder, na końcu dołożyć kokos. Do ubitej śmietany wlewać powoli jeszcze ciepłą żelatynę. Wyłożyć na mus. Dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce.

Porady

Do ciasta i musu można użyć dowolnych owoców, zarówno świeżych jak i mrożonych, ważne tylko by były one takie same. Dobór galaretek też powinien być odpowiedni do owoców. Podczas wykładania ciast lepiej wylać najpierw ciemne, później jasne. Utworzy się wówczas ładny kontrast między poszczególnymi warstwami. U mnie tego zabrakło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować