Ciasto fale dunaju jabłkowo - truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem i z olejkiem rumowym, nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku. Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na blachę ( u mnie 24 x 40 ) wyłożoną papierem do pieczenia.
2.Do drugiej dodać kakao i wodę, dokładnie wymieszać i wyłożyć na jasne ciasto.
Na wierzchu ciasta wyłożyć obrane i pokrojone jabłka i połowę truskawek.
Ciasto piec ok. 35-40 minut w temperaturze 180°C.
3.Z mleka, cukru, wanilii i obu mąk ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na gładką masę i ucierając stopniowo dodawać po łyżce budyniu.
4.Na przestudzone ciasto nałożyć masę budyniową i polać polewą, sporządzoną z roztopionych składników. Pokroić resztę truskawek i rozłożyć na wierzchu. Ciasto włożyć do lodówki.
Komentarze