Ciasto Fale Dunaju jabłkowo - truskawkowe

0 (0 ocen)

Fale Dunaju to jedno z wielu ciast, które piekłam będąc jeszcze nastolatką. Jest smaczne i proste, a tę wersję dodatkowo wzbogaciłam o truskawki.

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g masła lub margaryny
    6 jajek
    2 szklanki maki tortowej
    1 szklanka cukru pudru
    1 cukier waniliowy (opcjonalnie)
    1 olejek rumowy (2 ml)
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4-5 jabłek
    50 dag świeżych truskawek

    Krem:
    1 kostka masła
    1/2 litra mleka
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 laski wanilii

    Polewa:
    ok.3- 4 łyżki masła
    3 łyżki kakao
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto fale dunaju jabłkowo - truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0yitt4n 1. Masło utrzeć z cukrem i z olejkiem rumowym, nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku. Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek.
    Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na blachę ( u mnie 24 x 40 ) wyłożoną papierem do pieczenia.
  • image-19xtfju 2. Do drugiej dodać kakao i wodę, dokładnie wymieszać i wyłożyć na jasne ciasto.
    Na wierzchu ciasta wyłożyć obrane i pokrojone jabłka i połowę truskawek.
    Ciasto piec ok. 35-40 minut w temperaturze 180°C.
  • image-1ek3lps 3. Z mleka, cukru, wanilii i obu mąk ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na gładką masę i ucierając stopniowo dodawać po łyżce budyniu.
  • image-1u4ianf 4. Na przestudzone ciasto nałożyć masę budyniową i polać polewą, sporządzoną z roztopionych składników. Pokroić resztę truskawek i rozłożyć na wierzchu. Ciasto włożyć do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować