Eleganckie ptysie z kremem bezowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Klasyczne ptysie z kremem bezowym, odmieniłam tworząc z kremu zaparzanego elegancko wyglądające róże. Tak przygotowane ptysie to idealny deser do letniej kawy podanej w plenerze.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • proporcje na około 30 ciastek:
    ciasto parzone:
    500 ml wody
    1,5 szklanki mąki krupczatki
    100 g masła
    szczypta soli morskiej
    8 jajek

    krem bezowy:
    szklanka białek
    2 szklanki drobnego cukru łatwo rozpuszczalnego do kremów i ciast
    75 ml wody
    łyżeczka cream of tartar
    łyżka soku z cytryny
    szczypta soli
    opcjonalnie pasta waniliowa dla aromatu

    barwniki spożywcze w proszku lub żelu
    tylka do płatków róż
    tylka do listków
    opcjonalnie rosyjskie tylki do kwiatków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Krem

Eleganckie ptysie z kremem bezowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy mąkę i mieszamy szpatułką, do momentu, aż ciasto zbije się w kulę, a na dnie garnka, zacznie powstawać biały nalot. Ciasto studzimy.
    Ciasto miksujemy. Miksując dodajemy po jednym jajku. Ciasto powinno być lśniące i mieć konsystencje gęstej śmietany.

    Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i robimy dosyć płaskie kółka. Nie powinny wyrosnąć zbyt wysokie, bo źle będzie nam się układało róże.

    Pieczemy 200°C przez około 15 minut. Ciastka studzimy na kratce.
  • 2. Do rondla wsypuję cukier, zalewam wodą, gotuję na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie wpuszczam kroplę syropu do wody, który powinien zbić się w wodzie w kulkę. Syrop powinien mieć temperaturę 120°C. Jest to znak, że syrop jest gotowy do użycia.
    W międzyczasie, gdy syrop zaczyna się gotować, białka umieszczam w dzieży robota i końcówką rózga na wolnych obrotach zaczynam ubijać białka. Następnie wsypujemy cream of tartar, zwiększamy obroty i miksujemy do uzyskania sztywnej piany (nie spuszczamy z oczu gotującego się syropu). Gotowy gorący syrop wlewamy cienką strużką do miksujących się białek. Po dodaniu całego syropu krem miksujemy tylko 10-15 sekund, gdyż jest teoria, że długie ubijanie niszczy strukturę siateczki, którą tworzą nitki syropu . Gotowy krem jest gładki, lśniący i trzyma formę, dlatego właśnie jego użyłam do wykonania dekoracji.
  • 3. Część kremu barwimy na zielono i przekładamy do worka z tylką do listków.

    Pozostały krem barwimy na kolory, jaki mają mieć płatki róż. Ja zabarwiłam na żółto, a worek pomalowałam barwnikiem na czerwono, żeby uzyskać cieniowane róże. Krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką do płatków róż i na ptysiu formujemy różę. Postępujemy tak z pozostałymi ciastkami.

    Jeśli mamy tylki rosyjskie, część ciastek możemy wykonać dekorację również nimi.

Porady

Przepis na krem białkowy: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zaparzany-krem-bialkowy-wersja-szklankowa Krem białkowy jest idealny na lato, gdyż w przeciwieństwie do kremów maślanych nie topi się i nie traci formy w czasie upałów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować