Ekstraktów najczęściej używamy do ciast i deserów. Za dobrej jakości ekstrakt, trzeba zapłacić ok. 30zł za 50ml - ale po co?? - możemy go zrobić SAMI :) przynajmniej mamy pewność co jest w środku -- CUDA ZAMKNIĘTE POD WIECZKIEM
Ekstrakt do ciast i deserów - cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytryny wyparzamy i szorujemy. Skórkę ścinamy (najlepiej obieraczką do warzyw - bez białych części), wkładamy ją do wyparzonego słoika, zalewamy wódką. Odstawiamy na minimum 2 miesiące.
2.Przechowywanie: suche, chłodne i ciemne miejsce (nie lodówka!), od czasu do czasu trzeba wstrząsnąć słoikiem.
Jak długo możemy przechowywać? EKSTRAKT WANILIOWY - można przechowywać latami, dobrze jest go "dokarmiać" dolewając wódki i dokładając wanilię, natomiast EKSTRAKTY CYTRUSOWE przechowujemy około 1 roku.
Komentarze