Ekstrakt cytrynowy

4.99 (165 ocen)

Do wypieków i napojów polecam Wam przygotować w domu ekstrakt cytrynowy. Jest on bardzo prosty do przygotowania jedynie co to po przygotowaniu taki ekstrakt powinien stać około 1,5-2 miesiące by nabrał mocy zapachu i aromatu.

Składniki:


  • 1 duża cytryna
    150 ml wódki
Wystaw ocenę:

4.99 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ekstrakt cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę wymyć szczoteczką i sparzyć. Za pomocą obieraka do warzyw cieniutko obrać z żółtej skórki. Nie powinna na skórce znaleźć się biała skórka tzw albedo, bo wtedy ekstrakt może być gorzki. Skórkę pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do szklanego naczynia, zalać wódką i szczelnie zakręcić. Kilka razy odwrócić naczynie i odłożyć w ciemne i chłodne miejsce.

Porady

Do przygotowania ekstraktu można użyć słoika, butelki lub karafki z korkiem.cytryna, ekstrakt

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować