Ekspresowe pierniczki

4.5 (155 ocen)

  • 30 min

Bardzo proste w przygotowaniu, miękkie, lekko kruche i nadają się do jedzenia i dekoracji od razu po upieczeniu. Najlepsze są te z dodatkiem lukru.

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    100 g margaryny
    duże jajka
    1 łyżka przyprawy do piernika
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    100 g cukru pudru
    100 g miodu
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ekspresowe pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wsypujemy do miski dolewamy rozpuszczoną margarynę, a następnie wyrabiamy mikserem dosyć kleiste ciasto.
  • 2. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 mm, podsypujemy je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.
  • 3. Z ciasta wykrawamy różne kształty pierniczków. Ja zrobiłam tylko pierniczki w kształcie gwiazdek, które za pomocą lukru królewskiego przykleiłam do wcześniej przegotowanego stożka. Gotowe pierniczki układamy na blaszce w niewielkich odstępach. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut. Studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować