Babeczki sowy z kremem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis na ulubione babeczki, opakowanie ciasteczek typu markizy, ciemnych przekładanych białym kremem, opakowanie kolorowych drażetek i doskonała zabawa z dzieciakami murowana:)

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na babeczki:

    2 szklanki cukru
    1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    łyżeczka soli
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki oleju roślinnego
    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    1 szklanka wrzącej wody
    1 tabliczka czekolady
    mlecznej E. Wedel

    Składniki na krem:
    200 g śmietany kremówki
    50 g gorzkiej czekolady E. Wedel
    250 g mascarpone

    Ponadto:
    10 g czekolady mlecznej E. Wedel
    ciasteczka typu markizy, ciemnych przekładanych białym kremem
    kolorowe drażetki

Babeczki sowy z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Czekoladę drobno siekamy.
  • 2. W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki (cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól i czekoladę). Dodajemy jajka, mleko, olej, ekstrakt waniliowy.
  • 3. Miksujemy dokładnie na średnich obrotach do połączenia się składników. Dodajemy szklankę wrzącej wody, mieszamy
  • 4. Ciasto wlewamy do papilotek na ok 2/3 ich wysokości. Pieczemy ok 25 min. Odstawiamy do wystygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy