EKSPRESOWE PASZTECIKI ZE SZPINAKIEM I TWAROGIEM A'LA FORNETTI

4.49 (174 ocen)

Moje ulubione, bo ze szpinakiem. Smakują jak fornetti ze sklepu. Są szybkie, tańsze i pyszne. Z barszczem czerwonym idealny duet.

Składniki:

  • ciasto francuskie 2 op.
    szpinak mrożony siekany 450 g.
    twaróg 4 łyżki
    czosnek 3 ząbki
    sól i pieprz do smaku
    jajko 1 szt.
    sezam do posypania
    olej 2-3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Ekspresowe paszteciki ze szpinakiem i twarogiem a'la fornetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Szpinak rozmrozić. Odsączyć z wody. Na patelni z olejem zarumienić posiekany czosnek ( nie za długo, bo zbyt mocno przysmażony nada goryczy ). Dodać szpinak i smażyć na średnim ogniu, aż woda zawarta w szpinaku całkowicie odparuje ( szpinak stanie się bardziej zbity). Odstawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna dodać twaróg, sól i pieprz. Zmiksować blenderem.
  • 2. Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć na niewielkiej szerokości paski ( najlepiej wzdłuż krótszego boku, wyjdzie więcej pasztecików ). Na każdym pasku rozsmarować farsz. Zwinąć. Paszteciki ułożyć na blaszce z wyłożonym pergaminem. Wysmarować rozbełtanym jajkiem. Posypać sezamem i piec około 10 min. w 170 stopniach, do złotego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować