Paszteciki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni podsmażyć na oleju czosnek i suszone pomidory pokrojone na małe kawałki.
Dodać pokrojony szpinak i smażyć aż szpinak zrobi się miękki. Doprawić pieprzem. Wyłożyć do miski i lekko przestudzić.
2.Do przestudzonej masy dodać ser ricotta i wymieszać
3.Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na pół, tak, żeby powstały 2 długie szerokie paski.
4.Na każdym kawałku po dłuższej stronie ułożyć szynkę
5.Nałożyć farsz szpinakowy
6.Ciasto zawinąć, pokroić na 3-4 cm kawałki, wyłożyć na blachę papier do pieczenia, ułożyć paszteciki, posmarować jajkiem, posypać sezamem
7.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 180 C ok 20 minut (najlepiej z termoobiegiem), aż się zarumienią.
Porady
Zamiast ricotty można użyć innego serka. Nie daję soli, ponieważ szynka szwarcwaldzka jest słona
Komentarze