Paszteciki ze szpinakiem

4.51 (194 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Podbiły serca wszystkich moich znajomych

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 opakowanie świeżego szpinaku
    2 ząbki czosnku
    ok 8 pomidorów suszonych
    1 opakowanie serka ricotta
    1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
    pieprz
    sezam do posypania
    jajko do posmarowania
    trochę oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Paszteciki

Paszteciki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paszteciki ze szpinakiem 1. Na patelni podsmażyć na oleju czosnek i suszone pomidory pokrojone na małe kawałki.
    Dodać pokrojony szpinak i smażyć aż szpinak zrobi się miękki. Doprawić pieprzem. Wyłożyć do miski i lekko przestudzić.
  • Paszteciki ze szpinakiem 2. Do przestudzonej masy dodać ser ricotta i wymieszać
  • Paszteciki ze szpinakiem 3. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na pół, tak, żeby powstały 2 długie szerokie paski.
  • Paszteciki ze szpinakiem 4. Na każdym kawałku po dłuższej stronie ułożyć szynkę
  • Paszteciki ze szpinakiem 5. Nałożyć farsz szpinakowy
  • Paszteciki ze szpinakiem 6. Ciasto zawinąć, pokroić na 3-4 cm kawałki, wyłożyć na blachę papier do pieczenia, ułożyć paszteciki, posmarować jajkiem, posypać sezamem
  • Paszteciki ze szpinakiem 7. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 180 C ok 20 minut (najlepiej z termoobiegiem), aż się zarumienią.

Porady

Zamiast ricotty można użyć innego serka. Nie daję soli, ponieważ szynka szwarcwaldzka jest słona

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować