Paszteciki ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Smakowita przekąska, prosta i szybka w przygotowaniu.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • ciasto: 3 szklanki mąki
    kostka masła lub margaryny
    1 jajko
    0,5 łyżeczki soli
    2 łyżki śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    farsz: 1 opakowanie szpinaku mrożonego
    Cebula
    2 ząbki czosnku
    4 pomidory suszone
    opakowanie sera feta
    olej
    sól i pieprz do smaku
    kminek do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Paszteciki

Paszteciki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej olej na patelni, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, następnie szpinak i pokrojone pomidorki. Smaż do odparowania wody. Dopraw solą i pieprzem, dodaj pokrojony w kostkę ser feta i wymieszaj. Wystudź farsz.
  • 2. Na stolnicę przesiej mąkę z proszkiem, dodaj sól i wymieszaj. Następnie zrób wgłębienie, dodaj jajko, śmietanę i kawałki masła. Wszystko zagnieć na jednolite ciasto. Następnie ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na prostokąty, o wymiarach mneij więcej 45x38. Wzdłuż dłuższego boku ułóż wałęczek z farszu i zwiń ciasto w rulon, tak aby przykryło farsz. Rulon z farszem odetnij od pozostałego ciasta. W ten sam sposób przygotuj kolejne ruloniki (powinny wyjść około 3). Rulonik pokrój na kawałki o długości 4-5 cm, paszteciki ułóż w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp, np. kminkiem. Piecz 20-25 min w 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować