Ekspresowe kapuśniaczki drożdżowe z grzybkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kapuśniaczki świetnie smakują z barszczem czerwonym, jak również soute. Ich wykonanie jest bardzo proste, a dodatkowym plusem jest to, że nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta jak przy klasycznym cieście drożdżowym. Stąd ekspresowe ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    1 margaryna
    4 szklanki mąki
    1 szklanka śmietany
    0,5 kostki drożdży
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli

    Farsz:
    0,5 litrowego słoika kapusty kiszonej
    1 szklanka grzybów (ja używałam mrożonych)
    1 średniej wielkości cebula
    1 jajko do posmarowania
    kminek
    sól i pieprz do smaku
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ekspresowe kapuśniaczki drożdżowe z grzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić i ostudzić.
  • 2. Drożdże rozmieszać ze śmietaną.
  • 3. Mąkę wymieszać z solą i cukrem, a następnie dodać śmietanę i przestudzoną margarynę. Zagnieść ciasto.
  • 4. Cebulę i grzyby pokroić w kostkę i zasmażyć na oleju. Kapustę posiekać i wrzucić na patelnią. Smażyć wszystko jeszcze ok. 10 mniut. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać czosnek. Przestudzić
  • image-1nv9xjg 5. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm w kształt prostokąta.
  • image-23hcu3b 6. Na brzeg rozłożyć farsz i zawinąć 2 razy.
  • image-2b9sgig 7. Odciąć zawinięty rulon ciasta, uklepać nożem i odcinać od skos kapuśniaczki.
  • 8. Kapuśniaczki ułożyć na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.
  • 9. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Ciasto można również wykorzystać do wypieków na słodko, z tym z że należy zmniejszyć ilość soli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować