Ekspresowa kremówka na herbatnikach z sosem toffi

4.5 (176 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam ciasta z kremem budyniowym, dlatego z braku czasu staram się wymyślać jakieś pyszneee i na szybko. Sama masa nie jest zbyt przesłodzona, więc idealnie skomponowała się z polewą.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Forma o wymiarach 16 x 27 cm)
    Krem:
    2 budynie waniliowe (bez cukru)
    1/2 szklanki cukru (można nieco mniej)
    750 ml mleka
    200g masła
    Dodatkowo:
    około 24 herbatników (w zależności od kształtu blachy)
    polewa/sos toffi
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Toffi Napoleonka

Ekspresowa kremówka na herbatnikach z sosem toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować krem.
    Z 750 ml odlać 1 szklankę mleka i rozmieszać w nim budynie z cukrem.
    Pozostałe mleko zagotować i połączyć z rozmieszanymi budyniami.
    Mieszać do zgęstnienia i zagotowania się całości.
    Budyń zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia.
    (W trakcie stygnięcia - co jakiś czas przemieszać.)
    Masło ubić do białości i po łyżce zmiksować z zimnym budyniem.
    Na dnie formy ułożyć połowę herbatników i następnie wyłożyć masę budyniową.
    Krem wyrównać i przykryć pozostałymi ciastkami.
    Na wierzchu rozsmarować warstwę toffi.
    Ciasto schłodzić w lodówce i opcjonalnie udekorować wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować