Ciasto węgierskie a'la tort na biszkopcie

4.5 (160 ocen)

Pyszne ciasto z kremem czekoladowym i wiśniami. Duet kremu czekoladowego i wiśni wzbogaca alkohol.

Składniki:

  • Biszkopt:
    1,5 szklanki mąki tortowej,
    1,5 szklanki cukru,
    6 jajek,
    2 łyżki kakao,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,

    Masa czekoladowa:
    800 g kremu czekoladowego,
    300 g masła,
    2 żółtka,

    Dodatkowo:
    500 g wydrylowanych wiśni zalanych wcześniej alkoholem lub wiśnie z nalewki,
    400 g marmolady wiśniowej,
    alkohol,
    wiórki kokosowe,

Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto węgierskie a'la tort na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno.Dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka. Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć natłuszczony pergaminem i ciasto wylać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni C.
  • 2. Masa czekoladowa:
    Masło utrzeć z żółtkami i dodać krem czekoladowy. Dobrze utrzeć.
  • 3. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Biszkopt nasączyć roztworem wody z wódką w proporcjach 100ml wody i 50 ml wódki. Jeden płat ciasta posmarować połową marmolady i wyłożyć 1/3 część masy. Na masie ułożyć połowę wiśni. Przykryć drugim blatem ciasta. Znów położyć resztę marmolady, 1/3 kremu i resztę wiśni. Przykryć 3 blatem ciasta i rozsmarować resztę kremu. Udekorować wiśniami i workami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować