Eklery z kremem z białej czekolady

0 (0 ocen)

  • 60 min

Z miłości do słodkości. Uwielbiam czekoladę zarówno białą jak i gorzką. W tym przepisie połączyłam słodycz i delikatność białej czekolady z mocnym i wyrazistym smakiem gorzkiej 70% ciemniej czekolady.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto ptysiowe - porcja na ok. 15-18 sztuk:
    1 szklanka wody
    100 g masła
    1 szklanka mąki pszennej
    4 jajka
    szczypta soli

    Krem z białej czekolady:
    ok. 600 ml mleka
    laska wanilii, przekrojona wzdłuż
    4-6 żółtek
    pół szklanki cukru
    4 łyżki skrobi kukurydzianej
    2 białe czekolady
    200 g masła

    Polewa czekoladowa:
    1 czekolada gorzka
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Eklery z kremem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Zagotowujemy wodę z masłem. Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu kiedy ciasto się zeszkli i odchodzi od garnka. Do sparzonego ciasta dodajemy jajka i miksujemy lub ucieramy drewnianą łyżką.
    Tak przygotowaną masę wyciskamy przez rękaw lub szprycę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nadajemy ciastkom podłużny kształt (ok.10 cm długości na 3 cm szerokości).
    Pieczemy na słomkowy kolor w temperaturze 220ºC przez 15 - 25 minut (jak wyrosną i się zarumienią zmniejszamy temperaturę do 180 stopni by dopiekły się w środku). Studzimy na kratce.
  • 2. Przygotowanie kremu:
    Mleko mieszamy trzepaczką ze skrobią ziarnami wanilii i cukrem. Gotujemy mieszając, aż masa zgęstnieje. Do gorącego budyniu dodajemy żółtka i mieszamy, łamiemy na kawałki białą czekoladę i dodajemy do budyniu, energicznie mieszając. Studzimy. Masło ucieramy mikserem, dodajemy po łyżce przestudzoną masę budyniową i miksujemy razem. Krem nakładamy do rękawa cukierniczego i nabijamy eklery.
  • 3. Polewa czekoladowa:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło, mieszamy do roztopienia. Od razu po rozpuszczeniu polewamy nią ciastka.

Porady

W sezonie do kremu dodaję owoce np. maliny, jeżyny, poziomki... Jeśli ktoś nie lubi białej czekolady do kremu można użyć gorzkiej lub mlecznej. Z ciasta parzonego można również zrobić, karpatkę, ptysie lub profiterole.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować