Taki deser w szklankach to kolorowy, pachnący owocami, słodki i kwaskowaty jednocześnie kąsek. Przedzierając się łyżeczką przez kolejne warstwy odkrywa się coraz to inny smak.
30 min
Składniki:
na 6 porcji
Biały krem:
- 600 ml śmietanki 30 %
- 120 ml likieru amaretto
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 laska wanilii
Egzotyczny puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić mus pomarańczowy: w jednym naczyniu zblendować obrane mango z kandyzowaną skórką pomarańczy i sokiem z cytryny na gładki mus.
2.Zrobić mus zielony: w drugim naczyniu zblendować obrane kiwi z kandyzowaną skórką z limonki i sokiem z cytryny na gładki mus.
3.Zrobić biały krem: likier wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Do mocno schłodzonej śmietanki dodać ziarenka wanilii, ubijać i jak zacznie gęstnieć to stopniowo dodawać mieszankę likier+ sok z cytryny+ cukier. Ubić na puszysty krem.
4.Deser nakładać warstwami po trzy łyżki w szklankach kolejno: biały krem, następnie mus zielony, potem biały krem, mus pomarańczowy i biały krem.
5.Wierzch deseru udekorować: brzeg posypać sezamem, ułożyć 2 kandyzowane wiśnie, kawałek pomarańczy i liście mięty. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Komentarze