EGZOTYCZNY PUCH

0 (0 ocen)

  • 30 min

Taki deser w szklankach to kolorowy, pachnący owocami, słodki i kwaskowaty jednocześnie kąsek. Przedzierając się łyżeczką przez kolejne warstwy odkrywa się coraz to inny smak.

  • 30 min

Składniki:

  • na 6 porcji
    Biały krem:
    - 600 ml śmietanki 30 %
    - 120 ml likieru amaretto
    - 4 łyżki cukru pudru
    - 4 łyżki soku z cytryny
    - 1 laska wanilii

    Mus pomarańczowy:
    - 1 średnie mango
    - 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    - 1 łyżeczka soku z cytryny

    Mus zielony:
    - 4 kiwi
    - 2 łyżeczki kandyzowanej skórki z limonki
    - 1 łyżeczka soku z cytryny

    Do dekoracji:
    - listki mięty
    - 1 łyżka lekko podprażonego sezamu
    - 12 wiśni kandyzowanych
    - 6 kawałków pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bita śmietana

Egzotyczny puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić mus pomarańczowy: w jednym naczyniu zblendować obrane mango z kandyzowaną skórką pomarańczy i sokiem z cytryny na gładki mus.
  • 2. Zrobić mus zielony: w drugim naczyniu zblendować obrane kiwi z kandyzowaną skórką z limonki i sokiem z cytryny na gładki mus.
  • 3. Zrobić biały krem: likier wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Do mocno schłodzonej śmietanki dodać ziarenka wanilii, ubijać i jak zacznie gęstnieć to stopniowo dodawać mieszankę likier+ sok z cytryny+ cukier. Ubić na puszysty krem.
  • 4. Deser nakładać warstwami po trzy łyżki w szklankach kolejno: biały krem, następnie mus zielony, potem biały krem, mus pomarańczowy i biały krem.
  • 5. Wierzch deseru udekorować: brzeg posypać sezamem, ułożyć 2 kandyzowane wiśnie, kawałek pomarańczy i liście mięty. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować