Inspirację do tego tortu znalazłam : http://www.mojeciasto.pl/przepisy/bialy-puch-8647.html
1 godz. 40 min
Składniki:
moja nowa wersja:
spód:(tortownica 27 cm)
-125 g. masła
-100 g. gorzkiej czekolady
-300 g. herbatników biszkoptowych
-2 łyżki zmielonych orzeszków ziemnych w karmelu
-2 łyżki cukru pudru
masa serowa:
-3 białe czekolady
-500 ml. śmietanki 30 %
-1 śnieżka
-3/4 szklanki cukru pudru
-1 kg. sera z wiaderka
-8 łyżeczek żelatyny(ja dałam 6 i było za miękkie)
-1/2 szklanki wody
polewa:
-1/2 puszki mleka zagęszczanego,słodzonego
-1/2 kremu do tortów, waniliowego w proszku
-1/2 czekolady gorzkiej
do obsypania boków:
-parę łyżek mielonych orzeszków ziemnych w karmelu
[ Przepis poprzedni
http://www.mojeciasto.pl/przepisy/bialy-puch-8647.html
na tortownicę 22 cm.
spód tortu:
125 g Kasi
300g pokruszonych herbatników lub biszkoptów
1 tabliczka mlecznej czekolady
1.spód- Masło z czekoladą, roztopić nad parą.Biszkopciki pokruszyć, dodać puder i orzeszki. Wlać masło z czekoladą i wymieszać. Wysypać do tortownicy 27 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, na dole.Masę ugnieść w tortownicy. Schłodzić na co najmniej pół godzi. w lodówce.
2.masa-Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godz. w lodówce. Można i całą noc.Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą i ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić z pudrem, potem śnieżką. Następnie dodawać porcjami ser i zmiksować. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy. Schłodzić przynajmniej z godzinę w lodówce.
3.Zdjąć obręcz z tortownicy, ułożyć na tacce.
4.Zmiksować krem z mleczkiem. Polać i rozsmarować na torcie. Czekoladę roztopić nad parą i za pomocą, papierowego rożka polać, spiralnie na górze tortu. Zaraz wykałaczką, poprzeciągać, odpowiednio, w górę w dół. Tworząc ''zebrę''.
5.Boki obsypać orzeszkami.
6.Stare wykonanie w/g http://www.mojeciasto.pl/przepisy/bialy-puch-8647.html ==========
Przygotuj spód. Kasię rozpuść w rondelku razem z czekoladą. Wymieszaj w misce z pokruszonymi herbatnikami. Masę herbatnikową wyłóż na dno tortownicy o średnicy 22cm i lekko ugnieć. Formę odstaw do lodówki.
Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody aby napęczniała. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z 100ml słodkiej śmietanki, a następnie wymieszaj z napęczniałą żelatyną. Ostudź. Pozostałą, schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj delikatnie z masą czekoladową. Masę czekoladowo-śmietanową wyłóż na herbatnikowy spód. Ciasto wstaw ponownie do lodówki by dobrze stężało.(ja tu dodatkowo zrobiłam rozetki z tej masy i środek posypałam tartą czekoladą.
Komentarze