BIAŁY PUCH

  • wyświetlono: 7957 |
  • dodany do książki kucharskiej: 22 |
  • polecenia: 1

Inspirację do tego tortu znalazłam : http://www.mojeciasto.pl/przepisy/bialy-puch-8647.html

Babcia Tereska
  • 100min

Składniki

moja nowa wersja:
spód:(tortownica 27 cm)
-125 g. masła
-100 g. gorzkiej czekolady
-300 g. herbatników biszkoptowych
-2 łyżki zmielonych orzeszków ziemnych w karmelu
-2 łyżki cukru pudru

masa serowa:
-3 białe czekolady
-500 ml. śmietanki 30 %
-1 śnieżka
-3/4 szklanki cukru pudru
-1 kg. sera z wiaderka
-8 łyżeczek żelatyny(ja dałam 6 i było za miękkie)
-1/2 szklanki wody

polewa:
-1/2 puszki mleka zagęszczanego,słodzonego
-1/2 kremu do tortów, waniliowego w proszku
-1/2 czekolady gorzkiej

do obsypania boków:
-parę łyżek mielonych orzeszków ziemnych w karmelu

[ Przepis poprzedni
http://www.mojeciasto.pl/przepisy/bialy-puch-8647.html
na tortownicę 22 cm.

spód tortu:
125 g Kasi
300g pokruszonych herbatników lub biszkoptów
1 tabliczka mlecznej czekolady

wierzch:
3 tabliczki białej czekolady
600 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny

-1/2 gorzkiej czekolady ]

Sposób przygotowania przepisu:

BIAŁY PUCH

  • spód tortu1. spód- Masło z czekoladą, roztopić nad parą.Biszkopciki pokruszyć, dodać puder i orzeszki. Wlać masło z czekoladą i wymieszać. Wysypać do tortownicy 27 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, na dole.Masę ugnieść w tortownicy. Schłodzić na co najmniej pół godzi. w lodówce.
  • warstwa kremu2. masa-Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godz. w lodówce. Można i całą noc.Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą i ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić z pudrem, potem śnieżką. Następnie dodawać porcjami ser i zmiksować. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy. Schłodzić przynajmniej z godzinę w lodówce.
  • zdjęcie obręczy3. Zdjąć obręcz z tortownicy, ułożyć na tacce.
  • polewa w zebrę4. Zmiksować krem z mleczkiem. Polać i rozsmarować na torcie. Czekoladę roztopić nad parą i za pomocą, papierowego rożka polać, spiralnie na górze tortu. Zaraz wykałaczką, poprzeciągać, odpowiednio, w górę w dół. Tworząc ''zebrę''.
  • obsypane boki5. Boki obsypać orzeszkami.
  • stare wykonanie6. Stare wykonanie w/g http://www.mojeciasto.pl/przepisy/bialy-puch-8647.html ==========
    Przygotuj spód. Kasię rozpuść w rondelku razem z czekoladą. Wymieszaj w misce z pokruszonymi herbatnikami. Masę herbatnikową wyłóż na dno tortownicy o średnicy 22cm i lekko ugnieć. Formę odstaw do lodówki.

    Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody aby napęczniała. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z 100ml słodkiej śmietanki, a następnie wymieszaj z napęczniałą żelatyną. Ostudź. Pozostałą, schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj delikatnie z masą czekoladową. Masę czekoladowo-śmietanową wyłóż na herbatnikowy spód. Ciasto wstaw ponownie do lodówki by dobrze stężało.(ja tu dodatkowo zrobiłam rozetki z tej masy i środek posypałam tartą czekoladą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemasa serowabita śmietanaspód herbatnikowybiały puchpolewa w zebrę

Komentarze

Podobne przepisy

piernik

Dodane przez: anet

Piernik-puch

Szybko się go robi i zawsze się...

Śnieżny puch

Dodane przez: zzewa

Śnieżny puch

Bardzo smaczne i delikatne ciasto...

image-0dayw9c

Dodane przez: BOCHEŃSKA SYLWIA

ŚNIEŻNY PUCH

Pyszne i szybkie ciasto

Łabędzi puch

Dodane przez: AnkaFiranka

Łabędzi puch

Na imprezach w gronie rodziny,...

Dodane przez: karciaa6637

Łabędziowy puch

Przy tym ciachu możemy sie rozkoszować...

image-1t2gcfe

Dodane przez: Mariola123

SERNIK ŚNIEŻNY PUCH

Dzisiaj przygotowałam ciasto na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE