BIAŁY PUCH

5 (175 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Inspirację do tego tortu znalazłam : http://www.mojeciasto.pl/przepisy/bialy-puch-8647.html

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • moja nowa wersja:
    spód:(tortownica 27 cm)
    -125 g. masła
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -300 g. herbatników biszkoptowych
    -2 łyżki zmielonych orzeszków ziemnych w karmelu
    -2 łyżki cukru pudru

    masa serowa:
    -3 białe czekolady
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -1 śnieżka
    -3/4 szklanki cukru pudru
    -1 kg. sera z wiaderka
    -8 łyżeczek żelatyny(ja dałam 6 i było za miękkie)
    -1/2 szklanki wody

    polewa:
    -1/2 puszki mleka zagęszczanego,słodzonego
    -1/2 kremu do tortów, waniliowego w proszku
    -1/2 czekolady gorzkiej

    do obsypania boków:
    -parę łyżek mielonych orzeszków ziemnych w karmelu

    [ Przepis poprzedni
    http://www.mojeciasto.pl/przepisy/bialy-puch-8647.html
    na tortownicę 22 cm.

    spód tortu:
    125 g Kasi
    300g pokruszonych herbatników lub biszkoptów
    1 tabliczka mlecznej czekolady

    wierzch:
    3 tabliczki białej czekolady
    600 ml śmietanki 36%
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny

    -1/2 gorzkiej czekolady ]
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Bita śmietana Polewa

Biały puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spód tortu 1. spód- Masło z czekoladą, roztopić nad parą.Biszkopciki pokruszyć, dodać puder i orzeszki. Wlać masło z czekoladą i wymieszać. Wysypać do tortownicy 27 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, na dole.Masę ugnieść w tortownicy. Schłodzić na co najmniej pół godzi. w lodówce.
  • warstwa kremu 2. masa-Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godz. w lodówce. Można i całą noc.Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą i ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić z pudrem, potem śnieżką. Następnie dodawać porcjami ser i zmiksować. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy. Schłodzić przynajmniej z godzinę w lodówce.
  • zdjęcie obręczy 3. Zdjąć obręcz z tortownicy, ułożyć na tacce.
  • polewa w zebrę 4. Zmiksować krem z mleczkiem. Polać i rozsmarować na torcie. Czekoladę roztopić nad parą i za pomocą, papierowego rożka polać, spiralnie na górze tortu. Zaraz wykałaczką, poprzeciągać, odpowiednio, w górę w dół. Tworząc ''zebrę''.
  • obsypane boki 5. Boki obsypać orzeszkami.
  • stare wykonanie 6. Stare wykonanie w/g http://www.mojeciasto.pl/przepisy/bialy-puch-8647.html ==========
    Przygotuj spód. Kasię rozpuść w rondelku razem z czekoladą. Wymieszaj w misce z pokruszonymi herbatnikami. Masę herbatnikową wyłóż na dno tortownicy o średnicy 22cm i lekko ugnieć. Formę odstaw do lodówki.

    Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody aby napęczniała. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z 100ml słodkiej śmietanki, a następnie wymieszaj z napęczniałą żelatyną. Ostudź. Pozostałą, schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj delikatnie z masą czekoladową. Masę czekoladowo-śmietanową wyłóż na herbatnikowy spód. Ciasto wstaw ponownie do lodówki by dobrze stężało.(ja tu dodatkowo zrobiłam rozetki z tej masy i środek posypałam tartą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Masa serowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować