ZUPA KREM Z BROKUŁA

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

Jest to pyszna, lekka zupa krem o przyjemnym zielonym kolorze i delikatnym smaku. Można ją podać z dowolnym pieczywem np. paluchami chlebowymi lub focaccią.

  • 50 min

Składniki:

  • - 2 litry wody
    - 2 szklanki warzyw z mrożonki (marchewka, seler, pietruszka korzeniowa, groszek)
    - 2 liście lubczyku ogrodowego
    - 4 liście laurowe
    - 1 brokuł
    - 1 łyżka cukru
    - natka pietruszki
    - 2 cebule
    - 2 łyżki oleju rzepakowego
    - 3 ziemniaki
    - sos balsamico
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z brokuła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać i ugotować w osolonej wodzie 3 ziemniaki.
  • 2. W garnku ugotować wywar z 2 litrów wody, warzyw, lubczyku, liści laurowych. Całość gotować ok. 15 minut (warzywa mają zmięknąć).
  • 3. W tym czasie pokroić cebulą i przysmażyć ją na patelni z 2 łyżkami oleju. Gdy cebula się zeszkli dodać do niej odrobinę sosu balsamico, pomieszać.
  • 4. Gdy wywar się ugotuje to wyciągnąć z niego liście laurowe i lubczyk. Włożyć różyczki brokuła, dodać łyżkę cukru i gotować przez 15 minut (brokuł ma zmięknąć).
  • 5. Do garnka z ugotowanym brokułem na wywarze, wrzucić ziemniaki, posiekaną pietruszkę i podsmażoną cebulę. Całość zblendowac na gładki krem, przyprawić solą i pieprzem. Przed samym podaniem garnek z zupą wstawić na mały ogień, aby się tylko podgrzała (nie zagotowała).

Porady

- Jeśli nie mamy lubczyku (bo nie jest na niego sezon) lub go nie lubimy, można go pominąć. - Zupę na talerzu można posypać posiekaną natką pietruszki lub startym żółtym serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować