EGZOTYCZNA WUZETKA

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wuzetka w odmienionej wersji

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    12 łyżek oliwy

    MASA ŚMIETANKOWA:
    0,5 litra śmietany 30% kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    2 galaretki cytrynowe
    1 galaretka agrestowa
    1 galaretka z owoców leśnych

    POLEWA:
    1 tabliczka białej czekolady 100g
    55 g masła miękkiego
    3 łyżki mleka
    ¾ szklanki przesianego cukru pudru

    DODATKOWO:
    1 duża puszka brzoskwiń
    1 słoiczek powideł z owoców leśnych
    wiórki kokosowe do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galareta Desery

Egzotyczna wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier dalej ubijając.
    Dodajemy mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i kakao – delikatnie mieszamy.
    Stopniowo dodajemy po łyżce oliwy powoli mieszając aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
    Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć dno papierem do pieczenia.
    Wylać masę do tortownicy i piec około 25-30 minut na suchy patyk.Wystudzić, przekroić na połowę.
  • 2. MASA ŚMIETANKOWA:
    Galaretkę agrestową i z owoców leśnych przygotować w osobnych garnach, każdą w 150 ml, pozostawić do stężenia Pokroić w kwadraty i wymieszać ze sobą. 2 galaretki cytrynowe przygotować w 2 szklankach wody ostudzić.Śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, stopniową wlewając wystudzoną galaretkę cytrynową, dalej ubijając.
    Dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę agrestową i z owoców leśnych, mieszamy i wkładamy na 15 minut do lodówki.
  • 3. Brzoskwinie kroimy w kostkę.
  • 4. POLEWA
    Połamaną czekoladę, masło i mleko wrzucamy do rondla.
    Rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ciągle mieszając.
    Po rozpuszczenie dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy aż polewa będzie gładka bez grudek (ja robię to blenderem).
  • EGZOTYCZNA WUZETKA 5. UKŁADANIE:
    Pierwszy placek ciasta smarujemy powidłami,
    układamy pokrojone brzoskwinie,
    wykładamy masę śmietankową z galaretkami,
    nakładamy drugi placek wysmarowany od spodu powidłami.
    Polewamy wystudzoną polewą czekoladową i posypujemy kokosem do ozdoby.

    Wkładamy do lodówki na około 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować