Egzotyczna wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier dalej ubijając.
Dodajemy mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i kakao – delikatnie mieszamy.
Stopniowo dodajemy po łyżce oliwy powoli mieszając aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć dno papierem do pieczenia.
Wylać masę do tortownicy i piec około 25-30 minut na suchy patyk.Wystudzić, przekroić na połowę.
2.MASA ŚMIETANKOWA:
Galaretkę agrestową i z owoców leśnych przygotować w osobnych garnach, każdą w 150 ml, pozostawić do stężenia Pokroić w kwadraty i wymieszać ze sobą. 2 galaretki cytrynowe przygotować w 2 szklankach wody ostudzić.Śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, stopniową wlewając wystudzoną galaretkę cytrynową, dalej ubijając.
Dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę agrestową i z owoców leśnych, mieszamy i wkładamy na 15 minut do lodówki.
3.Brzoskwinie kroimy w kostkę.
4.POLEWA
Połamaną czekoladę, masło i mleko wrzucamy do rondla.
Rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ciągle mieszając.
Po rozpuszczenie dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy aż polewa będzie gładka bez grudek (ja robię to blenderem).
5.UKŁADANIE:
Pierwszy placek ciasta smarujemy powidłami,
układamy pokrojone brzoskwinie,
wykładamy masę śmietankową z galaretkami,
nakładamy drugi placek wysmarowany od spodu powidłami.
Polewamy wystudzoną polewą czekoladową i posypujemy kokosem do ozdoby.
Komentarze