Dżem z jabłek i malin

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Lubię piec, gotować i robić przetwory. Przez cały rok nie kupuję niczego gotowego w słoikach, bo mam w swojej spiżarni spore zapasy rozmaitych soków, dżemów i sałatek.

Składniki:

  • ● 50 dag malin
    ● 1 kg jabłek
    ● 60 dag cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dżem z jabłek i malin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem z jabłek i malin 1. Maliny przebieramy, płuczemy
    na sicie, osączamy i zasypujemy
    cukrem.
  • Dżem z jabłek i malin 2. Jabłka myjemy, obieramy,
    kroimy w ćwiartki lub plastry
    i usuwamy gniazda nasienne.
    Jabłka wkładamy do garnka
    i wlewamy tyle wody, by tylko
    je przykryła. Gotujemy na małym
    ogniu, często mieszając,
    by się nie przypaliły.
  • Dżem z jabłek i malin 3. Jabłka mieszamy z malinami,
    chwilę gotujemy na małym
    ogniu, nie przerywając mieszania. Dżem odstawiamy do następnego
    dnia.
  • 4. Dżem gotujemy na małym
    ogniu, mieszając, aż zgęstnieje.
    Jest gotowy, gdy kropla wylana
    na zimny talerz, krzepnie. Gorący
    dżem wkładamy do słoików
    i zakręcamy. Słoiki ustawiamy
    do góry dnem, aż wystygną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować