Dżem z czereśni z szampanem

  • wyświetlono: 3325 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Dżem na zimę z czereśni. Trochę go urozmaiciłam bo dodałam do niego szampana. Efekt końcowy jak dla mnie bombowy.

alaaa

Składniki

1 kg czereśni czerwonych (bez pestek)
100 ml szampana
1 cukier żelujący 3:1

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem z czereśni z szampanem

  • 1. Czereśnie umyć obrać z ogonków i wypestkować. Zasypać cukrem żelującym wymieszać. Na średnim ogniu mieszając zagotować. Wlać szampana i mieszając gotować około 5 minut. Połowę dżemu zmiksować blenderem, wymieszać i mieszać do zaniku piany. Gorący dżem wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Po 15 minutach odwrócić, ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzusezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

image-1s1uwap

Dodane przez: xamelka1

Kompot z czereśni

Uwielbiam wszystko co związane...

kompot z czereśni

Dodane przez: alicjajanczak

Kompot z czereśni

To jest mój pierwszy raz kiedy...

Kompot z czereśni

Dodane przez: rzelkazag

Kompot z czereśni

Tradycyjny kompot, po który z przyjemnością...

Kompot z czereśni

Dodane przez: szynszyla

Kompot z czereśni

Pyszny, zwłaszcza zimową porą.

Konfitura z czereśni z dodatkiem kardamonu

Dodane przez: rzelkazag

Konfitura z czereśni z dodatkiem kardamonu

Udało mi się w końcu kupić odrobinę...

Konfitura borówkowa z szampanem i cynamonem

Dodane przez: alaaa

Konfitura borówkowa z szampanem i cynamonem

Tradycyjne smaki dżemów i konfitur...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE