Dżem z czereśni

  • wyświetlono: 4053 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Domowy dżem w słoiki

  • 60min

Składniki

- 1kg czereśni (waga po wydrylowaniu)
- skórka z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- 1,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem z czereśni

  • 1. Czereśnie wypłukać, wydrylować. Owoce posiekać lub zblendować blenderem.
    Dodać startą na tarce skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok z cytryny. Wymieszać.
    Wrzucić owoce do garnka, ustawić go na średnim ogniu.
    Czereśnie od zagotowania dusić na małym ogniu aż do miękkości.
    Dodać cukier i porządnie wymieszać, żeby się rozpuścił.
    Dżem gotować aż do zgęstnienia. Może to zająć dużo czasu.
    Ugotowany dżem przełożyć do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcić. Pasteryzować 15 minut.

Porady

Zamiast części cukru można użyć cukru żelującego, znacznie skróci to czas gotowania dżemu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakidżemCzereśnie

Komentarze

Podobne przepisy

Kompot z czereśni

Dodane przez: rzelkazag

Kompot z czereśni

Tradycyjny kompot, po który z przyjemnością...

image-1s1uwap

Dodane przez: xamelka1

Kompot z czereśni

Uwielbiam wszystko co związane...

kompot z czereśni

Dodane przez: alicjajanczak

Kompot z czereśni

To jest mój pierwszy raz kiedy...

Kompot z czereśni

Dodane przez: szynszyla

Kompot z czereśni

Pyszny, zwłaszcza zimową porą.

Kompot z czereśni dla dorosłych

Dodane przez: Gregorhspeed

Kompot z czereśni dla dorosłych

Dzięki spirytusowi czereśnie nie...

Konfitura z czereśni z dodatkiem kardamonu

Dodane przez: rzelkazag

Konfitura z czereśni z dodatkiem kardamonu

Udało mi się w końcu kupić odrobinę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE