PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Dżem z cukinii i galaretki poziomkowejhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0004/70/73e11ce104972f13a326d18ffd790c9abae0cbe5.jpeg31041746http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/dzem-z-cukinii-i-galaretki-poziomkowej-1
4 kg cukinii (po obraniu ze skóry i oczyszczeniu z gniazd nasiennych)
1 kg cukru
5 galaretek poziomkowych
3 łyżeczki kwasku cytrynowego
ew. szczypta czerwonego barwnika w proszku
Sposób przygotowania przepisu:
Dżem z cukinii i galaretki poziomkowej
1.
Cukinie myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Odciskamy z nadmiaru soku, wrzucamy do głębokiego garnka i gotujemy na małym ogniu (mieszamy) do momentu zgęstnienia masy i odparowania nadmiaru wody. Do rozgotowanej cukinii dodajemy cukier, galaretki i kwasek. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Na końcu dodajemy barwnik. Dżem przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Porady
Do dżemu pod koniec gotowania możemy dodać świeże poziomki. Możemy również pominąć barwnik, kolor dżemu będzie wówczas odrobinę bledszy.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze