Dżem z cukinii

4.41 (198 ocen)

  • 30 min

Wyśmienity i w smaku niczym nie przypominający ... warzyw!!

  • 30 min

Składniki:

  • 2,5 kg cukinii startej na tarce,
    1 kg cukru,
    2 zielone galaretki (lub pomarańczowe lub cytrynowe),
    3 łyżeczki kwasku cytrynowego,
Wystaw ocenę:

4.41 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dżem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dżem 1. Cukinię obieramy ze skóry , wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Zasypujemy cukrem i kwaskiem cytrynowym, odstawiamy na 12 godzin.
  • dżemuś 2. Po tym czasie wkładamy do dużego garnka. Blenderem rozdrabniamy. Stawiamy na palnik z gazem i gotujemy.
  • 3. Smacznego!!!
  • 4. Gaz wyłączamy. Dodajemy galaretki, dokładnie mieszamy. Gorący dżem wkładamy do czystych słoików. Odwracamy do góry dnem, aby się zatkały. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Porady

Dodając inny smak galaretki otrzymamy inny kolor i inny smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować