Tort Miś 3D

4.5 (149 ocen)

  • 3 godz.

Szukając inspiracji na tort dla mojego synka na pierwsze urodziny,znalazłam "bombę". Upiekłam to cudo, goście byli pod wrażeniem i mój synek również.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt duży (trzeba upiec 2 takie biszkopty blacha 30 x 40 cm):
    * 8 jaj,
    * 8 łyżek mąki krupczatki,
    * 10 łyżek cukru,
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 2 łyżki oleju.

    Biszkopt średni (blacha 25 x 40 cm)
    * 6 jaj,
    * 6 łyżek mąki krupczatki,
    * 7 łyżek cukru,
    * 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
    * 1 łyżka oleju.

    Biszkopt mały (blacha: 25 x 25 cm)
    * 4 jaja,
    * 4 łyżki mąki krupczatki,
    * 5 łyżek cukru,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    * 1 łyżka oleju.


    Masa śmietanowa:
    * 600 g śmietany kremówki (u mnie 30%),
    * 500 g serka mascarpone,
    * cukier puder,
    * sok z cytryny,
    * żelatyna na 1 litr wody.
    * kwaśna konfitura - u mnie agrestowa (domowej produkcji),


    dodatkowo:
    2 opakowania gotowego kremu do tortu, np. Gellwe,
    okrągłe żelki czarne 6 szt,
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort miś 3d - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie biszkopty przygotowujemy w ten sam sposób. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i cukier, nadal ubijamy do jednolitej masy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olej. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st do suchego patyczka. (około 30-40 minut). Bardzo ważne jest to, aby zaraz po upieczeniu wyjąć biszkopt z blachy i położyć na kratce do wystudzenia, wtedy nie zmieni swojego kształtu.
  • 2. Teraz trzeba pociąć biszkopty. Z dużej blachy przeciełam na pół (powstają 4 placki), następnie wszystkie przeciełam tak, abym mogła je przełożyć kremem. 3 placki użyłam do tułowia, z jednego wycięłam nogi (też prostokąty tylko wąskie).
    Średni biszkopt przeciełam w poprzek na 3 części i wzdłuż do przełożenia. Powstanie z tego głowa.
    Mały placek przecięłam do przełożenia kremu i wycięłam z niego owalne łapki.
  • 3. Krem: śmietanę ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy krem mascarpone, dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy sok z cytryny(wg uznania) i dosypujemy cukier puder(wg uznania). Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach wrzątku i dolewamy do masy, bardzo dokładnie mieszając.
  • 4. Przygotowujemy poncz: ok pół szklanki letniej wody, sok z 1/2 cytryny i 2 łyżeczki cukru pudru dokładnie mieszamy. Każdą część biszkopta nasączamy ponczem.
  • 5. Blaty z dużego biszkopta smarujemy konfiturą i nakładamy ok 2 łyżek kremu, przykrywamy kolejnym blatem i postępujemy tak samo aż do wyczerpania ciasta. To samo robimy ze średnimi blatami oraz z łapkami i nogami. Odstawiamy do lodówki minimum na 5 godzin, aby ciasto lekko "osiadło".
  • 6. Po tym czasie wyjmujemy blaty i składamy misia. Przydadzą się tutaj wykałaczki długie. Ładnie wtedy wszystko się trzyma i nie spada. Okrawamy ciasto nadając mu kształt. Z resztek biszkoptów, które zostały po wycinaniu łapek i nóżek wykrawamy pyszczek i uszy. Wszystko łączymy na wykałaczki. Przyczepiamy nogi (wystarczy na krem). Podziwiamy kształt misia :) Następnie całą figurkę smarujemy w miarę dokładnie kremem. Pamiętajmy, aby posmarować też łapki (na razie oddzielnie).
  • 7. Futerko, czyli maślany krem.
    Krem przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Ja nie dawałam masła, a i tak wszystko pięknie się trzymało.

    Musimy teraz zrobić szprycą futerko, ja użyłam szprycy z końcówką gwiazdką.Zostawiamy białe uszy, pyszczek i końcówki nóżek. Gdy miś już ma futerko, zakładamy mu łapki, które też "ofuterkowujemy".
    Przyczepiamy żelkowe oczy, nos i pazurki (pociąć żelki).

    Najlepiej podawać tort następnego dnia. Smacznego!

Porady

Kiedy pieką się biszkopty można robić kremy. Żeby nic im nie było, wstawiamy do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować