Dżem z mirabelek i bananów

4.5 (167 ocen)

Dysponując duża ilością mirabelek i kilkoma dojrzałymi bananami zdecydowałam się połączyć te dwa owoce z innych światów w dżemie. Te owoce nie tylko rosną w zupełnie innych zakątkach świata ale również smakują zupełnie odmiennie. Mirabelki są bardzo wyraziste i kwaśne, banany raczej mdłe i słodkie.

Składniki:

  • (na 3 słoiki po 250g)
    500g mirabelek (waga bez pestek)
    2 dojrzałe banany
    ½ szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem z mirabelek i bananów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem mirabelka-banan 1. Słoiki sterylizujemy w piekarniku
    Śliwki myjemy na sicie i pozbawiamy pestek. Najłatwiej jest to zrobić przy pomocy drylownicy do wiśni lub jeśli takowej nie posiadamy ręcznie.
  • Dżem mirabelka-banan 2. Dwa dojrzałe banany kroimy w kostkę lub ugniatamy widelcem. Owoce wkładamy do średniego garnka i dodajemy ½ szklanki cukru. Na bardzo małym ogniu powoli gotujemy, aż dżem zgęstnieje. Próbujemy czy jest dostatecznie słodki, ewentualnie dosładzamy.
    Dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy na sucho w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 20 minut. Studzimy do góry dnem do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Mirabelki Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować