Dżem brzoskwiniowo-truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Trudny

Zapraszam na pyszny, domowy dżem.

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Trudny

Składniki:

  • ½ kg brzoskwiń
    ½ kg truskawek
    1 szkl cukru
    1 konfiturex
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem brzoskwiniowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie i truskawki myjemy i osuszamy. Brzoskwinie obieramy ze skórek i usuwamy pestkę a następnie kroimy drobno i przekładamy do garnka. Następnie usuwamy szypułki z truskawek i kroimy je na mniejsze części. Zasypujemy owoce cukrem i odstawiamy je aż puszczą sok na ok. 1 godzinę. Potem blendujemy owoce z sokiem na mus. Wstawiamy owoce na gaz i zagotowujemy. Potem wsypujemy konfiturex i gotujemy razem przez 1 minutę cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 5 minut.
    Z podanych składników wyszły mi 3 słoiki po 400 ml.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować