To zdrowa, jesienna propozycja na pyszne drożdżówki. Idealne do mleka czy kawy. Najlepiej smakują oczywiście jak każde ciasto drożdżowe w dniu wypieku:).
Składniki:
Ciasto:
• 0,3 kg mąki razowej,
• 0,3 kg mąki tortowej,
• 1 szklanka mleka,
• 0,5 kostki margaryny,
• 6 dag drożdży,
• 0,5 szklanki cukru,
• 3 jajka do ciasta.
• 1 jajko do smarowania brzegów,
• 30 dag miąższu z dyni
Ser:
• 0,5 kg sera,
• Cukier waniliowy
• Cukier do smaku,
• Jajko,
• 5 dag masła,
• 1 budyń waniliowy
Dyniowo-razowe drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynie kroimy w kostkę i pieczemy do miękkości (około 20 minut). Studzimy i miksujemy.
Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem.
2.Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę. Tak by uzyskać konsystencje gęstej śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy do niego ubite jajka z cukrem, pozostałe letnie mleko, mąki oraz mus dyniowy. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gdy ciasto odchodzi od ręki jest już gotowe..
3.Tak wyrobione odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
4.Gotowe wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła . Spodem od szklanki robimy zagłębienie w każdej drożdżówce.
5.Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) , smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie. Pieczemy około 20 min w 180˚C.
Jako nadzienia użyłam sera.
6.SER: Masło, ser, jajko , cukier waniliowy miksujemy razem. Słodzimy do smaku wg uznania. Pod koniec miksowania dodajemy budyń. Mieszamy.
Komentarze