Dyniowe wstążki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię pokroić na ćwiartki. Wszystkie warzywa wstawić do piekarnika, skropić oliwą z oliwek, piec 30 minut w temp. 200 st. C. Po ostudzeniu dynię obrać ze skórki. Wszystkie warzywa przełożyć do głębokiego naczynia, zmiksować blenderem, podlać 1/2 szklanki wody. Gotować. Do mięsa zetrzeć na tarce o grubych oczkach pieczarki, dodać bułkę tartą, jajko, sól, pieprz i ostrą paprykę. Uformować malutkie pulpeciki, obsmażyć z każdej strony. Do warzywnego sosu dodać jogurt, sól, pieprz oraz kurkumę. Przełożyć do tego usmażone pulpeciki, chwilę razem dusić pod przykryciem. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, po odcedzeniu wrzucić do sosu i dokładnie wymieszać.
Komentarze