Dyniowe frytki z serem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne a przy tym zdrowe. Przyprawy można wybrać wedle upodobania. Tak podaną dynię chętnie zjedzą dzieci.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ½ dyni piżmowej (dłuższa jej część )
    1 łyżeczka przyprawy do kebaba
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    Sól
    5 łyżek dobrej oliwy
    4 łyżki drobno startego sera
    4 łyżki bułki tartej

    Sos czosnkowy
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    3 ząbki czosnku
    Sól
    Łyżka posiekanej zielonej cebulki lub koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Frytki z cukinii

Dyniowe frytki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię dzielimy na pół. Dłuższą część obieramy i kroimy na grube plastry a następnie w podłużne słupki. Olej mieszamy w płaskim naczyniu z przyprawami. W drugim naczyniu mieszamy bułkę tartą z serem żółtym. Dynię porcjami dobrze obtaczamy w oleju z przyprawami a następnie w bułce z serem. Frytki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem starając się układać tak, aby się nie stykały ze sobą. Gotowe frytki pieczemy w temp 180 stopni ok. 20-30 min aż będą złociste z wierzchu i miękkie w środku . Frytki podajemy z sosem czosnkowym.
    Sos: czosnek zgniatamy i mieszamy z pozostałymi składnikami.
    Frytki świetnie się sprawdzają jako osobna przekąska lub jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować