Dyniowe frytki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię dzielimy na pół. Dłuższą część obieramy i kroimy na grube plastry a następnie w podłużne słupki. Olej mieszamy w płaskim naczyniu z przyprawami. W drugim naczyniu mieszamy bułkę tartą z serem żółtym. Dynię porcjami dobrze obtaczamy w oleju z przyprawami a następnie w bułce z serem. Frytki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem starając się układać tak, aby się nie stykały ze sobą. Gotowe frytki pieczemy w temp 180 stopni ok. 20-30 min aż będą złociste z wierzchu i miękkie w środku . Frytki podajemy z sosem czosnkowym.
Sos: czosnek zgniatamy i mieszamy z pozostałymi składnikami.
Frytki świetnie się sprawdzają jako osobna przekąska lub jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków.
Komentarze