Parmezanowe frytki z cukinii

  • wyświetlono: 611 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Cukinia ma wszechstronne zastosowanie. Frytki z cukinii są pyszne i chrupiące. Podałam je z sosem czosnkowym. Sprawdzą się jako samodzielny posiłek lub dodatek do obiadu.

Cukiereczek
  • 4 porcje
  • 20min

Składniki

• 2 cukinie,
• 1 jajko,
• PARMEZANOWA PANIERKA:
• ½ szklanki bułki tartej,
• ½ szklanki startego na drobnych oczkach tarki parmezanu (lub grana padano),
• 1/3 łyżeczki oregano,
• 1/3 łyżeczki suszonego czosnku,
• 1/3 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania przepisu:

Parmezanowe frytki z cukinii

  • 11. Cukinie kroimy na słupki. Składniki panierki mieszamy ze sobą. Jajko roztrzepujemy.
    Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
  • 22. Słupki z cukinii maczamy w jajku, a następnie obtaczamy je w panierce parmezanowej. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut. W trakcie pieczenia przewracamy je 2-3 razy.
    Życzę smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serCukiniaparmezanprzekąskakolacjana imprezędodatek do obiadufrytki z cukinii

Komentarze

Podobne przepisy

Frytki z piekarnika z dipem jogurtowo-majonezowym

Dodane przez: BABECZKA 35

Frytki z piekarnika z dipem jogurtowo-majonezowym

Pyszna propozycja na szybki i prosty...

Pieczone słupki z cukinii

Dodane przez: a_sad07

Pieczone słupki z cukinii

Przepyszna, prosta przekąska, idealna...

Rolada z cukinii.

Dodane przez: Ela Ślązak

Rolada z cukinii

Rolada z cukinii jest idealna latem,...

Domowe frytki z piekarnika z kolorowych ziemniaków

Dodane przez: Di bloguje

Domowe frytki z piekarnika z kolorowych ziemniaków

To doskonała alternatywa dla frytek...

Cukiniowe frytki

Dodane przez: 23ewelina

Cukiniowe frytki

Frytki z cukinii są przepyszne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE