Parmezanowe frytki z cukinii

  • wyświetlono: 406 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Cukinia ma wszechstronne zastosowanie. Frytki z cukinii są pyszne i chrupiące. Podałam je z sosem czosnkowym. Sprawdzą się jako samodzielny posiłek lub dodatek do obiadu.

Cukiereczek
  • 4 porcje
  • 20min

Składniki

• 2 cukinie,
• 1 jajko,
• PARMEZANOWA PANIERKA:
• ½ szklanki bułki tartej,
• ½ szklanki startego na drobnych oczkach tarki parmezanu (lub grana padano),
• 1/3 łyżeczki oregano,
• 1/3 łyżeczki suszonego czosnku,
• 1/3 łyżeczki pieprzu

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Parmezanowe frytki z cukinii

  • 11. Cukinie kroimy na słupki. Składniki panierki mieszamy ze sobą. Jajko roztrzepujemy.
    Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
  • 22. Słupki z cukinii maczamy w jajku, a następnie obtaczamy je w panierce parmezanowej. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut. W trakcie pieczenia przewracamy je 2-3 razy.
    Życzę smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serCukiniaparmezanprzekąskakolacjana imprezędodatek do obiadufrytki z cukinii
 

Komentarze

Podobne przepisy

Placki z cukinii

Dodane przez: Lidka Bawolska

Placki z cukinii

Obowiązkowo co roku robię placki...

Pieczone frytki z marchewki z dipem czosnkowym

Dodane przez: Ania321

Pieczone frytki z marchewki z dipem czosnkowym

Frytki z marchewki upieczone w...

Roladki

Dodane przez: maalikaa

Roladki z cukinii z kurczakiem

Dziś polecam fajną sezonową przystawkę,...

Grillowana cukinia z warzywami

Dodane przez: Justyna Godlewska

Grillowana cukinia z warzywami

Na imprezę, na spotkanie, na kibicowanie...

Grillowana cukinia z pomidorami

Dodane przez: LenaGotuje

Grillowana cukinia z pomidorami

Przekąska z grillowaną cukinią...

frytki

Dodane przez: Kasja1986

Pieczone frytki dyniowe

Frytki z dyni piżmowej to ciekawa...