Dyniowe drożdżówki z śliwką

0 (0 ocen)

Choć zazwyczaj drożdżówki piekę z 0,5 kilograma mąki, przy tych robię wyjątek. Są tak pyszne, że rozchodzą się błyskawicznie, a 1 kg mąki to w cale nie tak dużo:). Ich złocisty kolor zachęca do skosztowania. Dodatkowo całość uzupełnia smak pysznych, sezonowych śliwek oraz chrupiąca, cynamonowa k

Składniki:

  • Ciasto:
    • 1 kg mąki (plus na podsypania),
    • około 1 i 1/3 szklanki mleka,
    • 250 gram mlecznej margaryny,
    • 10 dag drożdży,
    • 1 szklanka cukru,
    • 5 jajek
    • 1 szklanka gęstego purée z dyni,
    • szczypta soli

    Dodatkowo:
    • jajko do smarowania,
    • kilka śliwek węgierek
    Cynamonowa kruszonka:
    • 6 łyżek mąki,
    • 5 łyżek cukru,
    • 1 zaokrąglona łyżeczka cynamonu,
    • Około 7 dag margaryny

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Dyniowe drożdżówki z śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki przed wyrabianiem 1. DROŻDŻÓWKI:
    Mleko delikatnie podgrzewamy. Do letniego dodajemy rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz około 0,5 szklanki mąki. Dodane składniki dokładnie łączymy z mlekiem, by nie było grudek. Rozczyn pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
    Między czasie margarynę rozpuszczamy i delikatnie studzimy. Przed dodaniem do ciasta powinna być letnia.
    Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier, dynię oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ilość dodanej mąki jest zależna od gęstości dyniowego puree.
  • ciasto przed wyrośnięciem 2. Dyniowe ciasto drożdżowe, tak jak tradycyjne wyrabiamy około 15-20 minut. W połowie dodajemy do niego tłuszcz. Gotowe ciasto, takie, które odchodzi od dłoni przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • wyrośnięte ciasto 3. Czas jego wyrastania to około 60 minut.
    W trakcie jak ciasto wyrasta przygotowujemy owoce i kruszonkę.
  • składniki kruszonki 4. OWOCE: Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy i usuwamy w nich pestki.
    KRUSZONKA: Składniki posypki umieszczamy w misce. W dłoniach rozcieramy je do uzyskania kruszonki.
  • wykonanie wgłębienia 5. Wyrośnięte ciasto dyniowe wykładamy na stolnicę, wcześniej oprószoną mąką. Ciasto wałkujemy na grubość około 2 cm. Z rozwałkowanego, za pomocą szklanki lub kubka wycinamy koła. Uformowane bułeczki przekładamy na blaszkę i pozostawiamy do wyrośnięcia. W wyrośniętych wykonujemy wgłębienia.
  • nałożenie owoców 6. Brzegi drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ich środki wypełniamy przygotowanymi owocami.
  • przed pieczeniem 7. Drożdżówki dekorujemy, posypując je kruszonką. Tak przygotowane pozostawiamy do wyrośnięcia, po czym pieczemy je około 20 minut do zrumienienia (w 180°C).
    Gotowe studzimy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować