Dynia w Occie

4.49 (166 ocen)

Tą dynię w occie robimy od dawna. Dobry dodatek do każdego mięsnego obiadu.

Składniki:

  • miąższ dyni bez pestek i skóry
    ZALEWA:
    5 szklanek wody
    1 szklanka octu
    2,5 szklanki cukru
    1 łyżeczka goździków
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dynia w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zalewy gotujemy przez 5 minut. Do gotującej zalewy wrzucamy pokrojoną dynię w centymetrową kostkę. Wyrzucamy goździki. Zagotowujemy jeszcze raz i wyłączamy. Czekamy około 1 godziny aż zalewa ostygnie a dynia przejdzie octem. Po tym czasie dynię włożyć do słoiczków, zalać zalewą, zakręcić i pasteryzować 5-10 minut.

Porady

Ewentualnie możemy dodać mniej cukru (o pół szklanki) jeśli lubimy bardziej kwaśną zalewę do dyni w occie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować