Dwuwarstwowy sernik truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Bardzo efektowny, wyjątkowy w smaku sernik z pieczonymi truskawkami - lżejszy niż ptasie mleczko®, rozpływający się w ustach...

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - Serek twarogowy na sernik: 750 gramów
    - serek mascarpone: 250 gramów
    - Jajko: 2 sztuki
    - laska wanilii: 1 sztuka
    - cukier: 0.5 szklanki
    - truskawki: 750 gramów
    - Syrop kukurydziany lub miód: 3 łyżki

    - Ciastka Digestive bez czekolady: 225 gramów
    - masło: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dwuwarstwowy sernik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić miodem lub syropem kukurydzianym, wstawić do piekarnika na ok. 30 minut do czasu, gdy owoce zmniejszą swą objętość i puszczą sok. Przełożyć owoce wraz z powstałym syropem do miski, rozgnieść widelcem i odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Ciastka pokruszyć malakserem lub za pomocą wałka, połączyć z rozpuszczonym i ostudzonym masłem. Masę wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23cm, wyłożonej wcześniej folią aluminiową. Masą ciasteczkową nie pokrywać boków tortownicy. Wstawić do lodówki.
  • przygotowanie sernika z truskawkami 3. Przygotować masę serową: Ser twarogowy (sugeruję kupno serka Włoszczowa, jest najdelikatniejszy z dostępnych na rynku serów na sernik, co nada naszemu sernikowi lekkości) przez kilka minut miksować, aby nadać mu kremową konsystencję. Następnie stopniowo dodać cukier oraz 1/4 łyżeczki soli. Miksować do połączenia, po czym kolejno, po jednym dodawać jajka. Potem dodać nasiona wanilii (można użyć kilku kropli ekstraktu waniliowego) oraz serek mascarpone. Miksować jeszcze około trzech minut, do czasu gdy wszystko dokładnie się razem połączy i w masie nie będzie żadnych grudek.
  • 4. Cztery szklanki masy serowej połączyć mikserem z przestudzonymi truskawkami. Masę truskawkową wylać na podpieczony spód, wygładzić. Na wierzch wykładać białą masę serową tak, aby nie połączyć obu warstw.
  • 5. Formę dwukrotnie owinąć folią aluminiową i wstawić do naczynia żaroodpornego (lub zwyczajnej blaszki do pieczenia). Zalać do połowy wysokości tortownicy wrzącą wodą i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. godzinę. Po tym czasie wyciągnąć sernik z wody, odstawić do ostygnięcia. Gdy przestygnie, wstawić na minimum cztery godziny do lodówki, przy czym najlepiej jest pozostawić go na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Oznaczenie słowne PTASIE MLECZKO® stanowi zarejestrowany znak towarowy chroniony na rzecz E. Wedel sp.z.o.o.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować