Dwusmakowa kisielowa babka piaskowa

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

dwusmakowa, dwukolorowa - smaczna, aromatyczna, łatwa i szybka w przygotowaniu babka kisielowa - na każda okazję - polecam:)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    250 g miękkiego masła
    150 g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    150 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 kisiel cytrynowy w proszku
    1 kisiel o smaku owoców leśnych w proszku
    1 łyżka śmietany
    Dodatkowo:
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka piaskowa Desery

Dwusmakowa kisielowa babka piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddziel od białek.
    Miękkie masło utrzyj ze śmietaną i oboma cukrami na puszystą masę.
    Stopniowo dodawaj żółtka. Miksuj, aż do uzyskania jednolitej masy.
    Mąkę i proszek do pieczenia przesiej, dodawaj do masy, wymieszaj, na koniec dodaj ubita piane z białek.
    Połowę masy umieść w drugiej misce,- do jednej dodaj kisiel cytrynowy, a do drugiej połowy ciasta dodaj kisiel o smaku owoców leśnych, delikatnie wymieszaj.
    Ciasto przełóż do formy (keksówka dł. 30 cm), najpierw wylej ciasto cytrynowe a następnie ciasto z kisielem z owoców leśnych.
    Babkę piecz w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut, do suchego patyczka.
    Ciasto podawaj oprószone cukrem pudrem.

Porady

skladniki powinny miec temp pokojowa zdjęcia są różnej rozdzielczości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować