Duża drożdzówka z twarogiem i kruszonką (blaszka 28x38 cm )

4.48 (165 ocen)

  • 60 min

Pyszna idealna dla kazdego ,dla malego i duzego....

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto : 50 dkg maki tortowej
    5 dkg drozdzy
    1 szklanka mleka
    2 jaja ,1/2 lyzeczki soli
    4 lyzki cukru
    10 dkg tluszczu (smalcu ,masla ,margaryny lub 1/4 szklanki oleju) -jaki kto ma jaki lubi.
    Kruszonka:1/2 kostki masla lub dobrej margaryny ,1 szklanka cukru pudru ,1 i 1/2 szklanki maki tortowej
    Masa serowa :kilogramowa puszka twarogu na sernik waniliowa ,3/4 szklanki cukru pudru ,4 lyzki maki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Duża drożdzówka z twarogiem i kruszonką (blaszka 28x38 cm ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Make przesiac do duzej miski ,mleko zagrzac
    W garnku rozetrzec drozdze ze szczypta cukru ,dodac 1/2 szklanki cieplego mleka i 10 dkg maki -sporzadzic rozczyn pozostawic do wyrosniecia
    Jaja utrzec z cukrem , tluszcz stopic (olej podgrzac) zrobic wglebienie w mace ,wlac wyrosniete drozdze ,jaja utarte z cukrem ,cieple mleko (1/2 szklanki) dodac sol.Wyrabiac ciasto rekami.Gdy na powierzchni ciasta pojawia sie pecherzyki gazow ,a ciasto jest jednolite ,lsniace i odchodzi od reki wlac cieply tluszcz ,wyrobic i pozostawic do wyrosniecia
  • 2. Sporzadzic kruszonke :
    skladniki kruszonki wyrobic i zagniesc w kule
    Wlozyc do lodowki
  • 3. Masa serowa :
    Za pomoca miksera wymieszac twarog z cukrem pudrem -dodac make ziemniaczana -wymieszac
  • 4. Blaszke posmarowac tluszczem
  • 5. Wyrosniete ciasto wylozyc na stolnice ,rozwalkowac w prostokat ,przenies na blaszke ,ponakluwac widelcem ,pozostawic do wyrosniecia .
    Wylozyc mase serowa -wyrownac ,posypac kruszonka.
    Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Piec 40 minut
  • 6. Po upieczeniu ostudzic w blaszce na kratce kuchennej.
    Mozna posypac cukrem pudrem lub polukrowac.

Porady

Drozdzowka jest pyszna! Mozna zrobic ja z budyniem ,makiem ,jablkami lub innymi owocami Jezeli robicie ciasto drozdzowe z owocami nalezy pamietac aby ciasto posypac bulka tarta przed nalozeniem owocow wtedy unikniemy przykrego zakalca. Polecam i zapraszam do wypieku .Pysznosci!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować