Piernik 14-dniowy (jedna duża blaszka)

0 (0 ocen)

  • 99 godz. 35 min

Przepis nadaje się na Święta Bożego Narodzenia i na Święta Wielkanocne. Jest to przepis pracochłonny. Ciasto przed upieczeniem musi leżakować 14 dni. Przepis jest sprawdzony. Przepis jest rewelacyjny.

  • 99 godz. 35 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki tortowej (dobrej),
    20 dkg sztucznego miodu płynnego (1 szklanka),
    20 dag brązowego cukru lub melasy (można również dodać biały cukier,ale najlepiej brązowy),
    3 jajka,
    1 szklanka przyprawy korzennej do piernika,
    1 łyżeczka masła,
    1 łyżeczka sody oczyszczonej,
    3 puszki mleka skondensowanego słodzonego (gotowa masa kajmakowa o smaku krówki) z firmy Gostyń,
    1 opakowanie powidłami śliwkowymi.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Piernik 14-dniowy (jedna duża blaszka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    1/2 kg mąki tortowej (dobrej),
    20 dkg sztucznego miodu płynnego (1 szklanka),
    20 dkg brązowego cukru lub melasy (można również dodać biały cukier,ale najlepiej brązowy),
    3 jajka.
    Zarobić ciasto w misce i zostawić na 14 dni w lodówce. Po tym okresie dodać:
    1 szklankę przyprawy do piernika,
    1 łyżeczkę masła,
    1 łyżeczkę sody oczyszczoną.
    Zarobić ciasto dokładnie,aby wszystkie składniki się połączyły. Upiec 4 placki (duża blacha. Piec w wcześniej rozgrzanym piekarniku do temperatury 160-180 stopni Celsjusza przez 5 minut. Po czym ciasto wyciągnąć z piekarnika i całkowicie ostudzić do zimna.
  • 2. Pozostawić placki na 2 tygodnie w lodówce,aby się przegryzło. Po czym przełożyć placki. 3 placki przełożyć masą kajmakową z puszki. 1 placek przełożyć powidłami śliwkowymi. Ciasta razem złączyć masą kajmakową. Ciasto włożyć do lodówki na 1 noc.
    Smacznego!

Porady

Po upieczeniu ciasto również musi leżakować 2 tygodnie,aby się przegryzło. Potem należy posmarować go masą kajmakową o smaku krówki i powidłami śliwkowymi. Puszkę gotowej masy kajmakowej należy gotować przez 3 godziny w lekko wrzącej wodzie (połowa wody). Cały czas patrzeć na gotowanie i co jakiś czas dolewać wodę (woda ma być przez całe gotowanie połowę (masa paruje podczas gotowania,dlatego należy dolewać wodę co jakiś czas). Potem trzeba wyciągnąć puszkę z wody. Pozostawić do całkowitego wystudzenia masy kajmakowej,a następnie należy osuszyć ściereczką puszkę masy kajmakowej i otworzyć ją otwieraczem do konserw i wtedy należy przekładać nią placki. Każdą puszkę masy kajmakowej należy gotować oddzielnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować