Nocne ciasto drożdżowe - bez wyrabiania, wysokie, duża blaszka

4.77 (185 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo lubię to ciasto drożdżowe. Powodów jest kilka: zawsze się udaje, wyrasta wysokie, nie wymaga uciążliwego wyrabiania, z tego przepisu wychodzi nam duża blacha:). Możemy dodać do niego dowolne owoce i oczywiście obowiązkowo kruszonkę! Posmak drożdży jest tu bardziej wyczuwalny niż w tradycyjnych drożdżowych ciastach, dla mnie to plus, lubię smak drożdży.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka oleju
    2 szklanki mleka
    1 i 1/2 szklanki cukru
    6 jajek L
    szczypta soli
    100g drożdży
    1 kg mąki

    Kruszonka + dodatki:
    3 duże jabłka
    100g masła
    200g mąki
    100g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.77 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka

Nocne ciasto drożdżowe - bez wyrabiania, wysokie, duża blaszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przekładamy kolejno: olej, mleko, cukier, jajka, sól, pokruszone drożdże. Całość pozostawiamy na noc. Ważne! Nie można mieszać ani ugniatać.
  • 2. Kolejnego dnia wsypujemy mąkę, Mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiego ciasta. Przelewamy na dużą blachę (około 40x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • 3. Przygotowujemy kruszonkę, w misce umieszczamy masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy. Rozcieramy w rękach do powstania grudek.
  • 4. Jabłka obieramy, kroimy w grube plastry. Wciskamy w wyrośnięte ciasto. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 170 stopni, pieczemy przez 1 godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować