Dutch baby ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 2 osób

Dutch baby przygotowałam w wersji jesiennej czyli z dodatkiem śliwek.

  • 25 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • • DUTCH BABY:
    • 3 jajka,
    • 2 i ½ łyżki cukru (30g),
    • ¾ szklanki mleka (180ml),
    • ¾ szklanki mąki (115g),
    • ½ łyżeczki aromatu waniliowego,
    • Szczypta soli,
    • DODATKOWO:
    • 1 i ½ łyżki masła,
    • 10 śliwek węgierek,
    • syrop z agawy lub syrop klonowy,
    • cukier puder,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Dutch baby ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.
    Umyte śliwki kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki. Wszystkie składniki na dutch baby umieszczamy w misce i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez 1 minutę.
    Patelnię żeliwną o średnicy 25 cm nagrzewamy razem z piekarnikiem. Do patelni wykładamy 1 i ½ łyżki masła i czekamy aż się rozpuści w piekarniku. Wówczas od razu naczynie wyjmujemy i wlewamy masę naleśnikową. Na wierzch wykładamy połówki śliwek. Naleśnika zapiekamy około 15 – 20 minut. Naleśnik będzie gotowy, gdy boki mocno się zarumienią i podniosą do góry, a w środku pojawi się kilka rumianych „kropek” (sam środek pozostanie bladożółty).
    Naleśnika wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy mu odpocząć kilka minut. Wówczas oprószamy go cukrem pudrem i polewamy syropem z agawy (lub syropem klonowym).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować