Dutch baby ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.
Umyte śliwki kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki. Wszystkie składniki na dutch baby umieszczamy w misce i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez 1 minutę.
Patelnię żeliwną o średnicy 25 cm nagrzewamy razem z piekarnikiem. Do patelni wykładamy 1 i ½ łyżki masła i czekamy aż się rozpuści w piekarniku. Wówczas od razu naczynie wyjmujemy i wlewamy masę naleśnikową. Na wierzch wykładamy połówki śliwek. Naleśnika zapiekamy około 15 – 20 minut. Naleśnik będzie gotowy, gdy boki mocno się zarumienią i podniosą do góry, a w środku pojawi się kilka rumianych „kropek” (sam środek pozostanie bladożółty).
Naleśnika wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy mu odpocząć kilka minut. Wówczas oprószamy go cukrem pudrem i polewamy syropem z agawy (lub syropem klonowym).
Komentarze