Moja wersja tej smacznej zupki. Jest dość kaloryczna ale i sycąca i rozgrzewająca a tego nam teraz potrzeba:)
Składniki:
- 4 białe części z porów
- 2 cebule
- 4 ziemniaki
- 4 kiełbaski śląskie ( może tez być wędzona szynka)
- serek topiony ( 100g)
- 1 litr bulionu ( może być z kostki)
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- ser do posypania i natka pietruszki
Duńska zupa z porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
W garnku rozgrzewamy łyżkę masła . Pory kroimy na poprzeczne paski o grubości ok 2 cm. ( tak jak plasterki kiełbasy się kroi) Wrzucamy na gorące masło i szklimy. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła . Cebulę i kiełbasę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Można oczywiście zrobić to w jednym garnku ( podsmażyć wszystko razem) ale ja wolę zrobić w ten sposób. Kiedy pory będą zeszklone zalewamy je bulionem, dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotujemy do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy kiełbaska ładnie się podsmaży dodajemy ją z cebulką do garnka z porami i gotujemy dalej. Kiedy wszystko będzie miękkie wrzucamy serek topiony i mieszamy aż całkowicie się rozpuści , wtedy też doprawiamy.To jest bardzo ważne żeby doprawić na końcu gdyż zupa może całkowicie nie wymagać już soli lub tylko odrobinę .Dekorujemy natką pietruszki i startym serem.
Porady
W oryginalnym przepisie proponują dodać jeszcze 3/4 szklanki śmietany ale dla mnie ta wersja jest wystarczająca.
Komentarze