Drożdżowy rogal xxl z musem jabłkowo-gruszkowym i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. W dużej misce mieszamy suche składniki: ( mąkę, drożdże, sól i cukier)
2. W drugiej misce mieszamy ( jajka, żółtko, olej, ekstrakt i letnie mleko)
3. Do miski z sucha mieszanką wlewamy powoli mokre, wymieszane składniki i wyrabiamy ciasto, ja robię to ręcznie około 15 min, jeśli konsystencja jest za rzadka to dodajemy mąki lub za gęsta trochę ciepłego mleka. Konsystencja wyrobionego ciasta musi być taka pół na pól :)
4. Przygotowane ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godz i 30 min.
5. Ciasto powinno wyrosnąć ładnie, mi w każdym razie wyrosło :) ...Następnie wykładamy ciasto na stół posypujemy mąką i rozwałkowujemy na kwadrat i grubości około 1cm.
6. Smarujemy musem jabłkowo-gruszkowym, posypujemy migdałami i suszonymi owocami.
7. Zawijamy w rulon tworząc rogala.
8. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni około 30 min aż się zarumieni.
9. Po upieczeniu wykładamy i zostawiamy do ostygnięcia.
10. W tym czasie przygotowujemy lukier. Sok mieszamy z cukrem pudrem, konsystencja wedle gustu można dodać również białko wtedy lukier będzie biały.
10. Rogala po wystygnięciu polewamy lukrem i posypujemy migdałami.
Komentarze