Drożdżowy rogal XXL z musem jabłkowo-gruszkowym i migdałami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

idealny na jesienne wieczory z musem domowej roboty mojej Mamy

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąkka pszenna tortowa: 600 gramów
    - suche drożdze opakowanie (7g): 1 sztuka
    - olej roślinny: 100 mililitrów
    - mleko ciepłe: 480 mililitrów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - cukier drobny: 50 gramów
    - Jajko: 2 sztuki
    - żółtko jajka: 1 sztuka
    - ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
    - mus jabłkowo-gruszkowy: 150 gramów
    - migdały płatki: 1 szczypta
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - sok z cytryny - lukier: 1 sztuka
    - suszone śliwki i mango: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Drożdżowy rogal xxl z musem jabłkowo-gruszkowym i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W dużej misce mieszamy suche składniki: ( mąkę, drożdże, sól i cukier)
    2. W drugiej misce mieszamy ( jajka, żółtko, olej, ekstrakt i letnie mleko)
    3. Do miski z sucha mieszanką wlewamy powoli mokre, wymieszane składniki i wyrabiamy ciasto, ja robię to ręcznie około 15 min, jeśli konsystencja jest za rzadka to dodajemy mąki lub za gęsta trochę ciepłego mleka. Konsystencja wyrobionego ciasta musi być taka pół na pól :)
    4. Przygotowane ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godz i 30 min.
    5. Ciasto powinno wyrosnąć ładnie, mi w każdym razie wyrosło :) ...Następnie wykładamy ciasto na stół posypujemy mąką i rozwałkowujemy na kwadrat i grubości około 1cm.
    6. Smarujemy musem jabłkowo-gruszkowym, posypujemy migdałami i suszonymi owocami.
    7. Zawijamy w rulon tworząc rogala.
    8. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni około 30 min aż się zarumieni.
    9. Po upieczeniu wykładamy i zostawiamy do ostygnięcia.
    10. W tym czasie przygotowujemy lukier. Sok mieszamy z cukrem pudrem, konsystencja wedle gustu można dodać również białko wtedy lukier będzie biały.
    10. Rogala po wystygnięciu polewamy lukrem i posypujemy migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować