Drożdżowo-śmietanowy placek ze śliwkami

0 (0 ocen)

Zapraszam na pyszne puchate ciasto drożdżowe ze śliwkami:)

Składniki:

  • 500 g mąki
    1 opakowanie drożdży instant
    2 jajka
    5 czubatych łyżek domowego cukru waniliowego
    50 ml mleka
    100 ml śmietany 12%
    5-6 dużych śliwek
    100 g margaryny tortowej
    2 łyżki brązowego cukru

    Forma 33*28 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery

Drożdżowo-śmietanowy placek ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1s37hju 1. Margaryna i śmietana powinny mieć temperaturą pokojową. Mleko zagrzać.
    Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże i cukier.
  • image-1mpi7c8 2. Wymieszać. Dodać margarynę pokrojona ma mniejsze kawałki i wymieszać z suchymi składnikami.
  • image-08nk2kn 3. Do małej miseczki wbić jajka i roztrzepać i wlać do miski. Dodać śmietanę i zacząć wyrabiać ciasto.
  • 4. Dolewać stopniowo mleko i wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i odchodzić od ręki ( choć odrobinę może kleić się do ręki ale nie dodawać mąki). Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.
  • image-27bxq7j 5. Następnie ponownie delikatnie wyrobić. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej ciasto. Umyte i wydrylowane śliwki pokroić na ćwiartki i ułożyć na cieście. Odłożyć foremkę pod przykryciem na około 20 minut aby ciasto znów popracowało.
  • 6. Piekarnik nagrzać do 200 st. Przed wstawieniem blaszki do piekarnika posypać ciasto cukrem brązowym. Piec około 35-45 minut aż do suchego patyczka. Ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować