Drożdżówki ze śliwkami, agrestem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże roztop w mleku z cukrem i solą. Odstaw, aż rozczyn podwoi swoją objętość. Masło roztop i lekko przestudź. Następnie przelej go do większej miski razem wyrośniętym rozczynem, jajkiem, żółtkiem i pozostałą mąką. Wyrabiaj ciasto około 10 minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformuj kulę, przykryj ściereczką kuchenną, aż podwoi objętość.
2.Z wyrośniętego ciasta uformuj niewielkie kulki, rozpłaszczaj je formując bułeczki i wyłóż blaszce do pieczenia. Ponownie odczekaj, aż bułeczki podrosną (około 30 minut). Po tym czasie zrób wgłębienie pośrodku każdej bułki dnem od szklanki przyciskając mocno do ciasta. Owoce umyj, obierz, wysusz. Śliwki pokrój na mniejsze kawałki Do środka bułek nałóż owoce. Wierzch bułek (bez nadzienia) posmaruj roztrzepanym jajkiem. Można też opcjonalnie wyłożyć na wierzch kruszonkę Piecz w temperaturze 180ºC przez około 17 minut, aż do zarumienienia.
Komentarze