Drożdżówki ze śliwkami, agrestem i malinami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

To pyszna dawka drożdżowej słodkości.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki ciasta:
    2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
    3/4 szklanki mleka
    5 łyżek cukru
    1 jajko
    1 żółtko
    70 g masła
    20 g świeżych drożdży
    ¼ łyżeczki soli
    Ponadto:
    Kilka śliwek
    pół szklanki drobnego agrestu
    Pół szklanki drobnych i malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Drożdżówki ze śliwkami, agrestem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże roztop w mleku z cukrem i solą. Odstaw, aż rozczyn podwoi swoją objętość. Masło roztop i lekko przestudź. Następnie przelej go do większej miski razem wyrośniętym rozczynem, jajkiem, żółtkiem i pozostałą mąką. Wyrabiaj ciasto około 10 minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformuj kulę, przykryj ściereczką kuchenną, aż podwoi objętość.
  • 2. Z wyrośniętego ciasta uformuj niewielkie kulki, rozpłaszczaj je formując bułeczki i wyłóż blaszce do pieczenia. Ponownie odczekaj, aż bułeczki podrosną (około 30 minut). Po tym czasie zrób wgłębienie pośrodku każdej bułki dnem od szklanki przyciskając mocno do ciasta. Owoce umyj, obierz, wysusz. Śliwki pokrój na mniejsze kawałki Do środka bułek nałóż owoce. Wierzch bułek (bez nadzienia) posmaruj roztrzepanym jajkiem. Można też opcjonalnie wyłożyć na wierzch kruszonkę Piecz w temperaturze 180ºC przez około 17 minut, aż do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Mirabelki Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować