Drożdżówki bez jajek ze śliwkami i kruszonką

3.67 (6 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przyszedł czas na śliwki. Na początek zrobiłam drożdżówki. Ciasto drożdżowe, śliwki, kruszonka...coś pysznego. Zwróćcie uwagę, że w cieście nie ma jajek. Mimo to, bułeczki są przepyszne. Miękkie i delikatne. Warto zapisać sobie ten przepis i mieć pod ręką, kiedy będziecie mieli ochotę na coś słodkiego, a w domu zabraknie jajek. 

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g ciepłego mleka
    2 łyżki cukru
    25 g drożdży
    300 g mąki pszennej tortowej
    50 g masła

    Nadzienie:
    350 g śliwek
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Kruszonka:
    30 g masła
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

3.67 (6 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Drożdżówki bez jajek ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki bez jajek ze śliwkami i kruszonką 1. Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestudzenia.

    Ciepłe mleko wlać do miski.
    Dodać cukier i wkruszyć drożdże.
    Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę i wlać roztopione masło. Wyrobić gładkie ciasto.
    Ja zrobiłam to robotem.
    Gotowe ciasto nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
  • 2. Śliwki umyć i usunąć pestki. Pokroić na mniejsze kawałki.
    Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
    Jeśli śliwki są kwaśne, można dodać cukier.
    W czasie kiedy ciasto rośnie, przygotować też kruszonkę.
    Do miseczki wrzucić masło, dodać mąkę i cukier. Rozcierać palcami, żeby powstała kruszonka.
  • Drożdżówki bez jajek ze śliwkami i kruszonką 3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Uformować wałek i podzielić na 8 części.
    Z każdej części zrobić kulkę, następnie spłaszczyć
    na placek.
    Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Następnie każdy kawałek w środku docisnąć dnem szklanki.
  • Drożdżówki bez jajek ze śliwkami i kruszonką 4. Do powstałego wgłębienia nałożyć śliwki. Wierzch posypać kruszonką.
    Tak przygotowane bułeczki zostawić do napuszenia na około 15 minut.
  • Drożdżówki bez jajek ze śliwkami i kruszonką 5. Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 25 minut.

Porady

Bułki dodatkowo można polać lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować