Drożdżówki z truskawkami, rabarbarem i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, cukru i letniego mleka zrobić zaczyn. Dodać łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
Masło roztopić.
Mąkę wymieszać z solą, dodać żółtka, masło oraz zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do podwojenia objętości.
Truskawki umyć, wyszypułkować, pokroić na ćwiartki.
Rabarbar umyć, pokroić w plasterki.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę.
Twarożek wymieszać z cukrem.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicy.
Ciasto podzielić na 12 równych części.
Z każdego kawałka ciasta uformować bułeczkę, zabierając wszystkie nierówności pod spód.
Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Delikatnie spłaszczyć dłonią.
W bułeczkach robić wgłębienia dnem szklanki /mniejszej średnicy/ zanurzając ją w mące.
Do każdego zagłębienia nałożyć po łyżeczce twarożku, dać kilka cząstek rabarbaru i truskawek, delikatnie wciskając.
Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Piec około 15 minut w 190 stopniach.
Wystudzić na kratce.
Komentarze