Na ciasto:
1 kg mąki poznańskiej
10 dag drożdży
500 ml mleka ciepłego
2 płaskie łyżeczki soli
20 dag masła
4 żółtka
1 jajko do posmarowania
15 dag cukru kryształu
2 jaja do nabłyszczenia
Na nadzienie:
75 dag do 1 kg sera białego tłustego
2 jajka
1 żółtko
3/4 szklanki cukru kryształu
1 cukier waniliowy
10 dag margaryny
Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do przesianej mąki daję 2 łyżeczki soli.
2.Drożdże rozcieram z łyżką cukru i 2 łyżkami mleka oraz łyżką mąki. Pozostawiam do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
3.Podgrzewam mleko i topię masło, pozostawiam do wystudzenia.
4.Żółtka ucieram z cukrem kryształem "na puch" i na koniec wlewam mleko i jeszcze ubijam.
5.Wyrośnięte drożdże dodaję do mąki wraz z utartymi jajkami z mlekiem. Mieszam wszystko i wyrabiam ciasto, gdy się już nie klei dodaję masło i dalej wyrabiam ręką do momentu aż będzie szkliste, wtedy pozostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
6.Gotowe ciasto drożdżowe wykładam na stolnicę i dzielę na dwie części, jedną odkładam na później, a z jednej wykrawam kwadraty i nakładam na środek po kopiastej łyżce masy serowej i zlepiam rogi, tak żeby widać było ser. Z drugą częścią ciasta postępuję tak samo. (Często daję zamiennie pocukrowane i oprószone cynamonem ćwiartki jabłek). Wychodzą mi z tej porcji 4 blachy. Piekę 20 - 25 min. w temp. na 200 stopni.
7.Żółtko i jajka ucieram z cukrem, następnie dodaję ser i na końcu topioną margarynę.
Porady
Gdy trzeba zagęścić masę serową dodaję budyń śmietankowy. Czas pieczenia dostosowuję do wyglądu drożdżówek.
Komentarze