Drożdżówki z konfiturą jabłkową w kruszonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto połączyć, wyrobić gładkie ciasto (pamiętając o dodaniu 3 jajek). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryć folią.
Gdy znacznie urośnie wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na około pół centymetra. Kroić na kwadraty wielkości tradycyjnej drożdżówki, około 8-9 cm. Nakładać łyżką farsz z jabłek, oprószyć cynamonem i cukrem pudrem, skleić mocno brzegi, by farsz nie wypłynął. Uformować kształtne drożdżówki, posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Jeżeli nie macie kruszonki i nie macie czasu, by ją zrobić możecie zastąpić ją posypując bułeczki sezamem lub gruboziarnistym cukrem.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Zostawcie odstęp, pamiętając że nasze bułeczki urosną.
Po tym czasie pieczcie ok. 25 min. w temp. 190 C do czasu aż się zarumienią:)
Do kawy i na poprawę humoru idealne!
Porady
Brzuszki drożdżówek możecie napełnić dowolną konfiturą - w zależności co lubicie:)
Komentarze