Drożdżówki z konfiturą jabłkową w kruszonce

0 (0 ocen)

  • 55 min

Nic lepszego w niedzielny poranek nie może nas obudzić:)

  • 55 min

Składniki:

  • łącznie 4 jajka (3 do ciasta, 1 do posmarowania drożdżówek)
    4 szklanki mąki
    4 łyżki drobnego cukru
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    4 dag drożdży
    3/4 szklanki mleka
    15 dag masła
    szczypta soli i gałki muszkatołowej
    nadzienie:
    konfitura z jabłek (ja użyłam własnej domowej, jeśli nie macie możecie użyć gotowego dżemu jabłkowego, doprawcie go lekko cynamonem)
    szczypta cynamonu
    4 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z konfiturą jabłkową w kruszonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto połączyć, wyrobić gładkie ciasto (pamiętając o dodaniu 3 jajek). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryć folią.

    Gdy znacznie urośnie wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na około pół centymetra. Kroić na kwadraty wielkości tradycyjnej drożdżówki, około 8-9 cm. Nakładać łyżką farsz z jabłek, oprószyć cynamonem i cukrem pudrem, skleić mocno brzegi, by farsz nie wypłynął. Uformować kształtne drożdżówki, posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Jeżeli nie macie kruszonki i nie macie czasu, by ją zrobić możecie zastąpić ją posypując bułeczki sezamem lub gruboziarnistym cukrem.

    Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Zostawcie odstęp, pamiętając że nasze bułeczki urosną.

    Po tym czasie pieczcie ok. 25 min. w temp. 190 C do czasu aż się zarumienią:)

    Do kawy i na poprawę humoru idealne!

Porady

Brzuszki drożdżówek możecie napełnić dowolną konfiturą - w zależności co lubicie:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować