Drożdżówki z marchewkowo- jabłkową marmoladą

  • wyświetlono: 400 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Jeśli nie macie marmolady jabłkowo-marchewkowej w domu, śmiało możecie użyć innego ulubionego dżemu lub powideł. Polecam :)

AnkaFiranka
  • 150min

Składniki

Składniki (na ok.8-10 sztuk)
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
80 g masła
1 jajko + 1 żółtko
ok. 300 ml letniego mleka
2-3 łyżki cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
Dodatkowo:
1 słoik (300 g) marmolady jabłkowo- marchewkowej lub innej dowolnej
1 białko
1 łyżka mleka
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżówki z marchewkowo- jabłkową marmoladą

  • 1. Zaczynamy od wykonania rozczynu. Drożdże mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i ciepłym mlekiem. Odstawiamy aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, żółtko i rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu gdy będzie się odklejać od ręki. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1- 1,5 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 2. Stolnice posypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (ok. 30 x 45 cm), smarujemy je gęstym dżemem lub marmoladą. Ciasto zwijamy w rulon, jak na roladę i za pomocą ostrego noża dzielimy ciasto na równe kawałki np. 4-5 cm. Każdy kawałek nacinamy w 2 miejscach i delikatnie wywijamy te kawałki do góry (jak małe torille) lub rozkładamy te kawałki szerzej. Bułki układamy na blaszce w odstępach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min, aby bułki się lekko napuszyły.
  • 3. Białko roztrzepujemy z łyżką mleka, a następnie tą mieszanką smarujemy wierzch bułek. Blachę z bułkami wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 min. w temperaturze 180 C. Studzimy na kratce.

Porady

Bułki można naciąć większą ilość razy wtedy otrzymamy bułki w kształcie grzebyków.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub polewamy ulubioną polewą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylamarmoladadla dziecimarchewkowebułeczkismacznez marchewkąz dżememz marmoladą

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżówki z  budyniem i brzoskwiniami

Dodane przez: Jaga85

Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami

Drożdżówki z budyniem można przygotować...

bułeczki

Dodane przez: Anitka0804

Odrywane bułeczki z marmoladą i kruszonką

Zamiast tradycyjnych bułeczek drożdżowych...

Drożdżówki z borówkami

Dodane przez: Bo-Bożena

Drożdżówki z borówkami

Pyszne, puszyste drożdżówki z borówkami

Drożdżówki z leczo

Dodane przez: Martyna1991

Drożdżówki z leczo

Oryginalny , nie codzienny pomysł...

Drożdżówki z serem

Dodane przez: Świeca Urszula

Drożdżówki z serem

Ulubione drożdżówki z serem mojej...

Rogaliki z marmoladą

Dodane przez: słodyczka

Rogaliki z marmoladą

zawsze się udają

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE