Zawijane drożdżówki z konfiturą porzeczkową

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Pyszne drożdżówki z dodatkiem konfitury porzeczkowej.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • -pół kostki drożdży (50g)
    -1 szklanka ciepłego mleka
    -500 g mąki pszennej
    -3 łyżki cukru
    -100 g rozpuszczonego masła
    -1 jajko
    Nadzienie :
    -konfitura porzeczkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Ciastka

Zawijane drożdżówki z konfiturą porzeczkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zwijanie drożdżówki. 1. 1. Najpierw robimy rozczyn : tzn.mieszamy drożdże z 1 łyżeczką cukru, 3 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżką mąki. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
    2. Mąkę mieszamy z cukrem, jajkiem, ciepłym mlekiem, roztopionym masłem oraz wyrośniętym rozczynem.
    3. Ciasto wyrabiamy, w razie potrzeby( jak będzie za płynne) dosypujemy 2 łyżki mąki. Zostawiamy pod przykryciem do podwojenia swojej objętości.
    4. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilkę i wałkujemy na kształt prostokąta, następnie tniemy go na 5 grubszych pasków.
    5. Wzdłuż każdego paska rozsmarowujemy konfiturę i zwijamy od dłuższego boku w roladę.
    6. Każdą roladę kroimy wzdłuż na pół i przeplatany jedno przez drugie
    7. Na końcu zwijamy w ślimaka.
    8. Pieczemy w temp.180 stopni przez około 20 minut
    9. Gotowe drożdżówki posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik z konfiturą

To może cię zainteresować