Zawijane drożdżówki z konfiturą porzeczkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Najpierw robimy rozczyn : tzn.mieszamy drożdże z 1 łyżeczką cukru, 3 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżką mąki. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Mąkę mieszamy z cukrem, jajkiem, ciepłym mlekiem, roztopionym masłem oraz wyrośniętym rozczynem.
3. Ciasto wyrabiamy, w razie potrzeby( jak będzie za płynne) dosypujemy 2 łyżki mąki. Zostawiamy pod przykryciem do podwojenia swojej objętości.
4. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilkę i wałkujemy na kształt prostokąta, następnie tniemy go na 5 grubszych pasków.
5. Wzdłuż każdego paska rozsmarowujemy konfiturę i zwijamy od dłuższego boku w roladę.
6. Każdą roladę kroimy wzdłuż na pół i przeplatany jedno przez drugie
7. Na końcu zwijamy w ślimaka.
8. Pieczemy w temp.180 stopni przez około 20 minut
9. Gotowe drożdżówki posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze